Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДБ вдига червен флаг, нищо не ни задържа в коалицията Христо Иванов / Кадър: Би Ти Ви

"Коалицията достигна своя концептуален таван. Досега не сме си позволявали да тропаме по масата и да прокарваме червени линии. Но е време да вдигнем червен флаг. Не искам да клатя управлението и да извивам ръце, въпреки че е печелившо. Тази липса на функциониране в коалицията не може да продължава. Ще видим условията, при които ще продължим да бъдем в нея".

Това каза Христо Иванов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Съпредседателят на "Демократична България" бе категоричен, че червеният флаг няма да е последен, а ще бъдат три, защото "не можем да допуснем страната да бъде тласната към нови избори, което е още един елемент на криза".

"Страх ме е от това, че екстремисти като "Възраждане" с такова чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората и техният радикализъм се храни от безпътицата. България има нужда от ясно лидерство. Положението е изключително сложно", каза още Иванов.

Той бе категоричен, че България трябва много бързо да реши въпроса как ще се защитава от агресията на Кремъл, „"който иска да преразгледа целия международен ден в източна Европа, включително със статута на България".

"Искам ясно да кажа, че тази коалиция трябва да повиши бързо своя коефициент на полезно действие и адекватно да реагира на кризата в Украйна. Спешно и ударно трябва да се превъоръжим. Нужни са решителни мерки за преустановяване на руското влияние и най-вече с поглед към енергийната независимост, както и да затворим темата с реформата в съдебната система", добави Христо Иванов.

Той допълни, че ще бъдат проведени вътрешни дискусии къде е мястото на ДБ в коалицията.

"Коалиционният формат не може да бъде ТКЗС с теми кой в коя комисия колко трябва да получи. Не можем повече да подкрепяме това и да носим отговорност. Нищо не ни задържа в това управление при тези условия. Доказали сме, че сме готови да си тръгваме и можем да го правим", каза още Иванов.