Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият служебен премиер Стефан Янев събра Инициативния комитет за учредяване на "Български възход"
Бившият служебен премиер Стефан Янев събра Инициативния комитет за учредяване на "Български възход"

От Лиляна Клисурова

Ако свързвате президента със създаването на партията, това означава сценарий, че той иска да влияе на политическия процес, без да носи отговорност. Той не иска това. Така бившият служебен премиер и екссъветник на държавния глава Стефан Янев даде да се разбере, че партията му няма нищо общо с Румен Радев. Направи го на брифинг след събирането на Инициативния комитет за учредяване на партия "Български възход".

Запитан какво е отношението им към Румен Радев, Янев отговори: Този въпрос не се задава за първи път. Не мога да разбера логиката от чистата необходимост на този въпрос. Не забелязах президентът да е тук, тъй като не му е и работа. Това е един партиен субект, който е автономен и е от хора съмишленици. Ако свързвате президентът със създаването на партия, това означава, че подлагате сценарий, при който той иска влияе политическия процес, без да носи отговорност. Той не го иска.

Запитан дали очаква предсрочни избори, Янев отговори категорично: Да. Вероятно те ще са до есента, предположи той, правейки уточнението, че "не мога да бъда с кристална топка в ръката.

"Български възход" ще направи всичко, за да е готова за избори, независимо кога са те. Учредителното събрание на новата партия ще се проведе в края на май или началото на юни. А бъдещият й лидер вече я видя в следващия парламент.

Партията на Янев няма да се цели в електората на вече съществуващи формации, а ще търси симпатизанти сред апатичните, негласуващите, които не са направили своя избор. Българските граждани не са закрепостени, разчитам на свободния избор, обясни обаче Янев.

На въпрос къде на политическата скала се позиционира новата партия, той отговори с: национал-консерватизъм. Малко се изтърка разделението ляво-дясно от научно-политологичния смисъл. Ако кажа, че сме в целия спектър, ще кажете, че сме популисти.
Българинът е консервативен по типично български си начин, не в научното обяснение. По отношение на семейство, традиции и бит, за българската идентичност, обясни Янев.

Запитан с кого ще се коалира в бъдещия парламент и вижда ли като потенциален партньор Мая Манолова, той обясни, че коалирането ще е винаги на принципна основа, на база общи ценности.

По повод решението на парламента за оказване на военнотехническа помощ за Украйна, бившият военен министър отказа да го коментира с обяснението, че "то какво решение е - изпраща ли или не" и не разбрал водещия мотив. Той обаче критикува нагнетяването на политическото говорене в последните два месеца, което силно разединило българското общество.

На въпрос какъв съвет би дал на правителството за газа, Янев коментира: Съвети на правителството не мога да давам, след като съм бил част от него и те не са искани. Съжалявам, че бях лош пророк в случая с войната и газа. Сега говорим за газа, след това ще го повторим за петрола. Всяко решение на правителството трябва да бъде съобразено с националния интерес. Какъвто и съвет да им дам - съмнявам се, че ще променят поведението си.

ЕС и НАТО са стратегически избор и България ще продължи да членува, разсея всякакви подозрения бившият военен министър. Но фокусът и акцентът е в начина, по който за България това членство се материализира. България може повече и по-добре да поставя българските въпрос. Позицията ни да е ясна и да е свързана с българския интерес. И членството да бъде по-ефективно използвано. В ЕС говорим за общи ценности, но интересите са винаги национални, обясни той.

Янев определи като крачка назад връщането на хартиените бюлетини.