Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ганев
Димитър Ганев

В конфликта между Радев и правителството щетата ще е и за двете страни. Президентът окончателно губи възможностите си за влияние върху решенията на изпълнителната власт

- Народното събрание реши да се даде военнотехническа помощ на Украйна, но с мандат за конкретни параметри. Спаси ли се коалицията, г-н Ганев?

- Коалицията не е била застрашена и за момент от това гласуване. По всичко личи, че още на последните два коалиционни съвета всичко е било договорено, за да може хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Или по друг начин казано – хем да окажем военнотехническа помощ, хем да не пращаме оръжие. Хем “Демократична България” и “Продължаваме промяната” да отговорят на натиска на част от симпатизантите, хем БСП да опита да се спаси от електорално самоубийство. Формулата как ще стане товаЫ беше ясно очертана от Кирил Петков още в интервюто му от неделя, в което ясно заяви, че ще се даде мандат за ремонт на военна техника. През цялото време се

търсеше вариант, в който БСП ще има какво да каже

пред избирателите си. Дали е успяла, това предстои да видим по реакцията на нейните симпатизанти. Но въпреки това политическото уравнение на Нинова през цялото време сочеше, че излизане от коалицията и нови избори е най-лошият сценарий персонално за нея.

- Какви са основанията ви да мислите така?

- Представете си, че БСП напуска коалицията и отиваме към предсрочни парламентарни избори. Нинова е участвала за няколко месеца в правителство, от което

не е извлякла някакви позитиви,

които да ѝ дадат възможност да повиши резултата си от този, който постигна на последните парламентарни избори през ноември миналата година. В същия момент на полето на столетницата вече има двама играчи с потенциал да късат електорално месо от БСП – “Възраждане” и новата партия на Стефан Янев “Български възход”. Към всичко това трябва да добавим и вече тоталния разрив на червеното ръководство с президента Радев, когото в крайна сметка социалистите продължават да харесват. При едни нови избори няма как да не се повдигне отново лидерският въпрос в БСП. Вътрешната опозиция само това чака. А там в последните месеци се очерта алтернатива в лицето на Крум Зарков, с когото Нинова реши да не влиза в битка на пряк избор само преди няколко месеца. Е, кажете ми, как при една такава ситуация лидерът на БСП ще реши да напусне коалицията и да се впусне в нови избори?

- Две нови партии се появиха в последната една седмица – “Български възход” на Стефан Янев и “Изправи се България” на Мая Манолова. Какви са нишите, в които ще се позиционират?

- И двата проекта се опитват да заемат политически полета, които се отвориха в последните няколко месеца и като че ли никой от познатите играчи не се е настанил там достатъчно убедително. Така например Стефан Янев се позиционира в едно немалко електорално поле на тези, които не поставят под съмнение членството на България в ЕС и НАТО, но в същия момент са срещу военнотехническата помощ на Украйна. Или по друг начин казано – между твърдия проатлантически консенсус и “Възраждане”. Покачването на цените пък отвори много сериозен социален проблем, който Манолова чувства като свое поле. Тя разполага с опит в темата. В мандата си на омбудсман тя се беше концентрирала именно в защита на правата на малкия човек и това я изведе като най-одобряваното политическо лице в страната. Разбира се, едно е да си в институционална роля на омбудсман с определени правомощия и лостове за влияние, друго е в качеството на партиен лидер.

- Какъв е потенциалът на тези две нови формации, могат ли да разместят сериозно електоралните пластове?

- “Тренд” вече е на терен с месечното си национално представително проучване по поръчка на “24 часа”. След средата на месеца ще имаме по-ясна картина, подкрепена от емпирични данни. Но извън това се виждат

сериозни предизвикателства и рискове пред двете нови партии

До този момент например знаем само позицията на Стефан Янев за войната в Украйна. Но това не е единствената тема в страната. Не сме чули все още нищо съществено по социално-икономическите предизвикателства - тема, която ще доминира в следващите няколко месеца, ако не и години. Друг въпрос от много сериозно значение са отношенията между Янев и Радев, защото немалка част от хората привиждат новата партия като проект на президента. Ако се окаже обаче, че Радев е дистанциран от проекта на Янев, каквито сигнали има например от главния секретар на президентската администрация Димитър Стоянов, то това може да отнеме част от началния устрем на новата партия.

При Манолова пък оттласкването от 2-та процента

е голямо предизвикателство. Там засега не се вижда нищо освен подчертан социален елемент в говоренето. Въпросът е да не изглежда като претоплена манджа. Трябва да се търси някакво по-сериозно ребрандиране на партията. Забелязвам, че Манолова изгражда отношения с някои млади лица от леви общности, които отдавна са на този терен, но засега от това нищо по-сериозно не е произлязло.

- Намекнахте за евентуално дистанциране между Янев и Радев. Но в същия момент виждаме съвсем ясен конфликт между президента и управляващите. Така ли ще продължават занапред?

- Конфликтът беше предизвестен. Той е заложен и донякъде конституционно. Неслучайно в определен период почти всички президенти са били в конфликт с изпълнителната власт. Напрежение между Радев и управлението имаше от самото начало, защото новият кабинет изчегърта кадрите на служебното правителство. По-големият проблем обаче беше, че президентът се възприемаше от обществото като патрон на този кабинет. И има основания за това – Петков и Василев бяха негови министри, а и всички формации от управляващата коалиция без “Демократична България” подкрепиха Радев за втори мандат.

Правителството обаче доста бързо започна да ерозира

като обществена подкрепа и да трупа негативи. Съвсем естествено, президентът трябваше да се разграничи от тях, за да не се трупат и на негов гръб. Щетата обаче ще е и за двете страни. Правителството вероятно ще загуби част от своята подкрепа, защото вече няма да бъде легитимирано от Радев, както досега. Президентът пък от своя страна, доскоро обединявал всички партии от промяната, днес губи подкрепата на “Демократична България” и част от “Продължаваме промяната” заради позицията му относно военнотехническата помощ за Украйна. А и изглежда напълно ясно, че

Радев окончателно губи и възможностите си за влияние върху решенията на изпълнителната власт

- Регистрирате ръст при “Възраждане” втори пореден месец. На какво се дължи?

- Ще се върна дори още по-назад. След като служебното правителство въведе зеления сертификат, Костадин Костадинов беше оставен сам на полето срещу сертификата и като цяло сам на полето на COVID скептицизма. Само да отбележа, че 70% от българите бяха срещу въведения зелен сертификат. Представете си да сте сам на това електорално поле с потенциал от 70%. COVID темата към края на февруари общо взето приключи, но на хоризонта се появи нова – войната в Украйна. И тук

“Възраждане” отново e сама на полето на проруската позиция

Съвсем нормално е да регистрираме ръст. Появата на партията на Стефан Янев обаче ще създаде конкурент на Костадинов в това поле, а вероятно и не само в него. Заявката на представители на партията, че това ще е “национално-консервативен” проект, не може да не притеснява Костадинов.

- Многократно съм ви чувала да твърдите, че нов кабинет може да бъде сформиран и в този парламент. След ареста на Борисов казахте, че такава възможност е изчерпана.  Заговори се в последната седмица, че Асен Василев може да смени Кирил Петков начело на правителството. Според вас реалистичен ли е подобен вариант?

- Вариантът за нов кабинет в рамките на този парламент беше съвсем реална опция преди ареста на Борисов. След това за ГЕРБ “Продължаваме промяната” се оказа основен опонент и възможностите за разговор помежду им се сведоха до нула. Струва ми се почти

невъзможна нова правителствена конфигурация в

този парламент Аритметиката не излиза. Всяка една математически възможна комбинация би била политически убийствена за участниците. Вариантът за нов министър-председател в лицето на Асен Василев изникна след пресконференцията на “Продължаваме промяната”, на която финансовият министър иззе лидерството и формулира ясни политически тези. Но да се смени министър-председателят, е трудна задача. Това не е рокада в някое министерство. Оставката на премиера означава оставка на цялото правителство, което ни вкарва в тежка конституционна процедура.

Трябва да се даде мандат от президента отново на “Продължаваме промяната” да формират нов кабинет и той да бъде гласуван от същите тези 4 формации. Нали обаче ясно си давате сметка, че при нов кабинет всяка една от управляващите сега партии ще постави и някакви нови условия, ще търси пролука да смени този или онзи и това ще се окаже поредно много тежко пренареждане, което далеч не е сигурно, че ще завърши успешно.

- По тази логика излиза, че при оттегляне на някои от коалицията следват предсрочни парламентарни избори. Те обаче какъв парламент ще произведат?

- Много е рано да се говори още за евентуалната нова конфигурация след нови избори най-малкото защото не знаем кога ще са. Ако трябва да посочим все пак нещо, за което отсега можем да сме относително сигурни, е, че ще имаме отново

фрагментиран парламент с 6 до 8 формации

и отново ще трябва да се договаря някаква сложна управленска формула. Поне засега като че ли сме излезли от месианския период, в който давахме властта в ръцете на един човек, който да поеме цялата отговорност за държавата. И това ми се струва по-скоро политическо израстване. Стъпка в правилната посока.

Интервю на Мила Гешакова