Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин ще се подложи на операция заради раково заболяване, а временно властта ще поеме бивш шеф на федералната служба за сигурност, се посочва в нов доклад, цитиран от "Ню Йорк пост". 

Става дума за Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация от май 2008 г. Твърди се, че Путин ще му прехвърли контрола върху правителство, докато премине процедурата и се възстанови след нея, според видео от мистериозния телеграм канал General SVR, появило се в събота.

Каналът в мрежата, за който се счита, че се управлява от бивш генерал-лейтенант на руската служба за външно разузнаване, известен под псевдонима Виктор Михайлович, съобщи, че лекарите са заявили на Путин, че трябва да се подложи на операция.

Очаква се манипулацията и възстановяването след това да изведат руския президент от строя за „кратко време“, според непотвърдения доклад.

"Малко вероятно е Путин да се съгласи да предаде властта за по-дълъг период от време“, заявява говорещият във видеото и добавя, че контролът над страната вероятно ще бъде в ръцете на Патрушев за не повече от два-три дни.

„Ще кажа, че това е възможно най-лошият вариант“, добавя говорещият. „Патрушев е откровен злодей. Той не е по-добър от Владимир Путин. Освен това е по-хитър и бих казал по-коварен човек от Владимир Путин. Ако той дойде на власт, проблемите на руснаците само ще се умножат".

Видеото продължава с репортаж, показващ доклада на руската разследваща агенция The Project, според който президентът на Русия е преглеждан от онколог 35 пъти през последните години.

Междувременно онколог, който от изданието идентифицират като Евгений Селиванов, според данните е направил десетки тайни посещения в дома на Путин в Сочи за само четири години.

Докладът също така предполага, че руският президент е претърпял тайна операция миналата есен.

„В медицинските среди се смята, че през този период руският лидер е бил подложен на сложна процедура, свързана с някакво заболяване на щитовидната жлеза". Във видеото се твърди още, че ракът на Путин прогресира.

Болнав външен вид и нехарактерно нервно поведение на публично място наскоро повдигнаха въпроси за здравето на 70-годишния президент. Говори се, че страда от рак и множество други сериозни заболявания, включително и болестта на Паркинсон.

В публикация в Telegram, която се появи в четвъртък, се твърди, че бившият шеф на руските служби е имал двучасов разговор с руския лидер. 

„Знаем, че Путин е сигнализирал на Патрушев, че го смята на практика за единствения си доверен съюзник и приятел на правителството“, се казва в публикацията. "Освен това президентът обещава, че ако здравето му се влоши, действителният контрол над страната временно ще поеме секретаря на на Съвета за сигурност на Руската федерация".

В началото на април авторите зад канала в Telegram твърдят, че лекарите на Путин са му препоръчали операция за по-късно същия месец, но това не се случи.

General SVR съобщава, че предполагаемата онкологична диагноза на Путин е поне от ноември 2020 г., като твърди, че руският президент страда от рак на червата.

Кремъл последователно отрича Путин да има някакви здравословни проблеми.