Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев. Кадър Би Ти Ви
Росен Плевнелиев. Кадър Би Ти Ви

Този измислен неутралитет, зад който застава Радев, всъщност е покана за национална катастрофа, убеден е президентът (2012-2017 г.)

"Ако ме бяхте питали преди 3 дни за позицията на правителството по отношение на Украйна, щях да бъда съкрушен и да кажа, че в един исторически момент, в който маските паднаха, когато всичко стана черно и бяло, когато е ясно, че Путин е един нов Сталин и че Русия е агресор, а Украйна е жертвата,  България беше абсолютно от грешната страна на историята, гърчеше се някъде в периферията и щеше да изяде шамарите и от двете посоки. Това каза Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"В последните 2 дни нещо им стана на управляващите и от Путин получиха последен шанс да направят нещо смислено за държавата".

Според него случилото се с газа е шанс за България да въведе мащабна програма за енергийна ефективност и за въобновяеми източници. По думите му така ще се България ще се отърве от руския газ, който определи хем като скъп, хем като непредсказуем и като оръжие.

"И в крайна сметка да дръпнем напред в своята интеграция с демократичния свят", категоричен бе той.

Бившият президент заяви, че верният ход на България е да подкрепя Украйна по всички начини.

"Да бъдем достоен член на НАТО, бързичко да се засилим в посоката към Еврозоната, а управляващите да се кротнат и да станат малко по-демократични, малко по мъдри, да търсят подкрепа за стратегическите приоритети на България", добави още Плевнелиев.

"Когато станах президент преди 10 години започнахме от "големия шлем" на Първанов, заменихме го с 3 смислени проекта за бългтарската енергетика, наляхме милиарди в енергийната ефективност така че българите и техните панелки да им паднат сметките с 50 процента. Управляващите спряха тази програма. През 2012 г. имахме една входна точка за диверсификацията, сега са 7, сега компресорите бълват във всички посоки, а не само от Русия навън. Днес имаме газова преносна мрежа, която е наша, а по време на друго доминирано от БСП правителство - на Орешарски - спомнете си, че "Южен поток беше замислен с 51 процента руско участие. Инвестирахме 2,7 милиарда лева в тази газопреносна мрежа, наречена "Балкански поток", която днес спасява България. От тях около 500 милиона са компресори. И това е добра сделка - получили сме възращаемост от 700 милиона лева за 3 години. Всъщност кой обслужва Путин - Борисов ли когато е инвестирал в тази мрежа така, че днес да кажем - можем и без "Газпром", или Радев, Йотова, БСП, "Възраждане", които денонощно ходят по опорните точки на Путин? Кой е демократът - който многократно наруши върховенството на закона, наруши конституцията, решението на Европейския съд, че в Крим има агресия и незаконна окупация. Кой ги говореше всички тия неща, че Крим е руски - Радев", запита президентът.

"Слабите лидери гледат социологията и си казват - "аха, хората искат да не доставяме оръжие, значи следвам хората". Силните лидери водят хората. Те им казват кое е правилно и кое - не. И този измислен неутралитет, зад който застава Радев, всъщност е покана за национална катастрофа. Дава ли си държавният глава, че ако Путин бързо смачка украинците, ние можем да сме следващите", изрази убеждението си  Плевнелиев. И обяви за правилна позицията да се отиде в Киев: "Посланията от Зеленски и Петков бяха хубави и слава Богу, че в последните 2 дни има някакво преориентиране на управляващите, някакъв свеж полъх. Оставете Радев да си гледа социологическия проучвания и да си мисли за рейтинга. Ако голяма част от неговите идеи се реализират, държавата щеше да потъне в небитието на преферията някъде.".

"Време е за отговорни исторически решения, трябва да бъдем на висотата на носенето на отговорност, рейтингът няма значение за един политик. Президентът Радев пося и семето на популизма, освен русофилството. И има опасност при следващи избори да има още повече популизъм", сподели той. И обяви за най-важен приоритет на това Народно събрание - "Бегом към Еврозоната". "Не разбирам каква беше глупостта на министър-председателя и хората около него, при положение, че можеха да получат подкрепата и на ГЕРБ и ДПС, да се изпокарат с тях по всички въпроси. Това разделение ни води в лапите на популистите, нека да го преодолеем", заяви Плевнелиев.