Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Шест са конкретните стъпки, които веднага бяха начертани след разговора между премиера Кирил Петков и Зеленски, които показаха много ясно къде България седи на международната карта в този конфликт. Това посещение бе най-правилното нещо, което направихме". Това каза в "Панорама" по БНТ началникът на политическия кабинет в правителството на Кирил Петков - Лена Бориславова.

Тя уточни, че България може да помогне на Украйна с износа на зърно и житни култури и можем да развием своя потенциал на транспортен хъб във Варна.

"Днес обсъдихме и по време на делегацията в Букурещ и там беше поставен този въпрос, така че се заформя едно тристранно сътрудничество по тази линия. На следващо място бе договорено Украйна да започне незабавно със стъпките за евакуация на българския корпуск "Черноморск", нашите моряци ще могат да се завърнат в домовете си в най-скоро време, като от украинска страна потвърдиха това", каза Бориславова. Постигнато е съгласие и за съвместни участия за закупуване на количества газ за региона.

"На 5 май следващата седмица техния министър на енергетиката ще направи възможното да участва в регионалния център за енергийна ефективност и сигурност, който ще бъде проведен в България по инициатива на българското правителство", каза още Бориславова.

Тя коментира думите на Корнелия Нинова, че ако МС вземе подобно решение да подкрепим с военна помощ Украйна, БСП ще излезе от коалиционното споразумение с думите: "Първата стъпка е да проведем дискусията в НС, въпреки че за мен е безсмислено да спорим има ли война. България трябва да е на страната на Украйна. Не за първи път чувам, че правителството ще падне. Нека да видим какво ще реши НС и вярвам, че ще намерим механизми, с които да се справим. В момента България няма нужда от нестабилност, а от работещо правителство", каза Бориславова.

"Мисля, че ПП сме дали категорично отговора на въпроса дали ще има второ правителство с участие на ГЕРБ, каквото и да е правителство в комбинация с ГЕРБ, няма как да седи на масата", каза началникът на кабинета на Кирил Петков.

Бориславова заяви, че ПП трябва да има най-тежкия принос в намирането на конструктивен баланс, който да движи напред коалицията, но и останалите партньори трябва да поемат своята отговорност. "Да се отнасят с уважение и да се разбере, че да се тропа с краче и да се казва: "Това или нищо друго", не е приемливо,  не подкрепям подобна визия".

"България не ми е известно да е изнасяла оръжие директно за Украйна и ако ме питате дали българската военна индустрия е продължавала да работи по сключени договори, които са в сила още преди правителството да бъде съставено, да, България е изнасяла оръжие, по търговски начин към своите партньори", заяви Бориславова. Тя бе категорична, че ПП няма да води война срещу президента. "Единственото, което водим като война е срещу желанията на чужди сили да преклоняват България, да я подчиняват на своите интереси в противовес в нашите интереси".

Колкото до това дали цените ще скочат след проблема с газа, Бориславова каза: "Имаме много ясна стратегия за всеки един от сценариите, които могат да се развият. И причината, поради която не сме в паника, е че се готвим за този сценарий от февруари насам. България е в готовност да договори допълнителни количества газ, имаме резервирани капацитети, имаме танкер, който е в готовност да бъде разтоварен, така че всички константни величини се следят, променливите се отчитат и заедно с подкрепата на ЕС ще намерим най-доброто решение. На тази среща, която ще се случи следващата седмица, ще има представители и от страна на ЕК, от страна на Азербайджан, имаме делегация в Баку, която договори това посещение, от страна на Италия, страните от региона, Румъния, Украйна", каза още Лена Бориславова.