Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Бизнесът да не се притеснява за газовите доставки

По-сериозен проблем с доставките за България може да има, ако Русия спре изцяло газа за Европа, каза пред БНР депутатът Ивайло Мирчев от "Демократична България", който е и заместник-председател на комисията по енергетика, съобщава пресцентърът на формацията.

Логиката е, че тогава ще се търсят по-големи алтернативни количества, включително на втечнен газ, от който и България резервира количества, като в същото време може да се повиши цената.

Той подчерта, че от месеци правителството се готви за сценария със спирането на руския газ и вече има други източници, с които да го заместим. По думите на Мирчев в началото синьото гориво ще е с 5-10 на сто по-скъпо, но от 2022 г. може да се окаже, че общата му цена дори ще спадне. Това ще стане, след като значителна част от нашето потребление премине към азерски газ, който и сега е 4-5 пъти по-евтин. Договорът ни с Русия за внос на природен газ приключва на 31 декември, напомни Мирчев, цитиран в съобщението, но след като е вече нарушен от Москва, няма никаква нужда той да бъде продължаван.

Депутатът очаква ниските нива на газови запаси в хранилището в Чирен да бъдат увеличени през лятото. И призова бизнеса да не се притеснява за газовите доставки, които ще бъдат осигурени.
ДБ няма да оттегли решението си да подкрепи в пленарната зала оказване на военна помощ на Украйна, дори е твърде вероятно то да бъде първа точка в дневния ред на парламента идната сряда, каза още Ивайло Мирчев по другата гореща тема.

“Продължаваме промяната” зае изключително достойна позиция и реагираха като истински държавници, оттук нататък очаквам само добри неща за България”, каза още Мирчев по повод реакцията на партията мандатоносител на действията на руската страна.