Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Те не трябва да са в едно и също полукълбо с чернокожите”, обяснява във видеоклипове Франк Джеймс

Преди нападението 62-годишният мъж е арестуван 12 пъти

Адвокатите му: Страда от тежко посттравматично стресово разстройство

62-годишният Франк Джеймс е арестуваният за кървавата стрелба в нюйоркското метро. Бруклин бе разтърсен от нападението, при което бяха ранени 20 души, част от които бяха настанени в болница с тежки рани.

От пресконференция на властите по-късно стана ясно, че задържаният е влязъл в купето с пътници, сложил си газова маска, извадил от чантата си флакон и го отворил, а вагонът за секунди се напълнил с дим. Тогава мъжът открил огън срещу случайни хора.

За ужаса, който са изпитали всички, свидетелстваха видеоклипове, публикувани в интернет. На кадрите, които обиколиха социалните мрежи, се виждаха ранени пътници, лежащи на пода на метростанцията.

Извършителят на престъплението обаче

не беше задържан веднага

Малко след стрелбата той се измъква заедно с паникьосаната тълпа, която се опитва да избяга от мястото, за да не попадне под куршумения дъжд.

"Нападателят е едър чернокож мъж, облечен със зелен елек на строителен работник и сиво горнище с качулка - описаха властите неговия профил. - В момента е на свобода, а инцидентът няма да се разследва като акт на тероризъм, докато не бъде хванат въпросният заподозрян. Смятаме, че е бил сам. Изстрелял е 33 патрона с пистолета си Glock. Било е предумишлено и

внимателно планирано

Предизвика ужас сред ранените и целия ни град."

В часовете след това започват да валят множество сигнали за местонахождението му. Пет от тях се оказват ключови и водят до откриването на Франк Джеймс, научи "168 часа". Хората, чиято информация насочва най-точно разследващите за скривалището на престъпника, ще получат по 10 хил. долара.

Униформените арестуват нападателя след 30-часово издирване в квартал "Ийст Вилидж" в Манхатън. Според адвокатите подсъдимият също се е обадил на горещата линия на полицията, за да се предаде, посочвайки къде точно се намира.

Сега Джеймс ще бъде обвинен в извършването на една от най-насилствените атаки срещу градската система за обществен транспорт в Америка. Той ще бъде изправен на подсъдимата скамейка за това, че е наранил 30 души, като е запалил димни бомби и е обсипал вътрешността на вагон на метрото с множество изстрели. За щастие пътниците вадят истински късмет и никой от тях не умира. Немалко обаче са ранените по време на суматохата – особено тези, които се опитват да избягат, но биват стъпкани.

"Нашите детективи използваха потока от подадени сигнали, за да изградят времева линия на събитията, която ни помогна да намерим Джеймс", съобщиха службите в Ню Йорк.

Какъв е мотивът

за нападението?

До момент задържаният не е посочил такъв. Единственото, което казва пред съда, е, че разбира обвиненията срещу него. Основната версия, по която работят разследващите, е, че става въпрос за престъпление, извършено на база расова дискриминация. То съвсем не е прецедент за Америка, тъй като там през последните десетилетия се наблюдава изостряне на отношенията между бялото и чернокожото население.

Съмненията, че Джеймс е планирал стрелбата на база расови подбуди, се засилват и от неговите публикации в социалните мрежи, където той неведнъж е

изразявал своята антипатия

към хората

с бял цвят на кожата. Дълбоко фанатизираните публикации, които е споделял с приятелите си публично, сякаш са предвещавали атаката.

"О, черен Исусе, моля те, убий всички бели - пише той във фейсбука си. - Аз наистина искам да убия белите майки само защото са бели."

В друг свой пост казва, че белите и чернокожите не трябва да имат никакъв контакт помежду си.

"Така наречените черни и бели дори не трябва да са в едно и също полукълбо", обяснява Джеймс.

Във видеоклипове, публикувани от него в платформата YouTube, той прави сексистки и расистки коментари. Дори призовава за прилагане на насилие. Разсъждава и върху термина "расова война" и "изтребване" на определени групи хора. В друго видео, публикувано на 6 април, казва, че трябва да се случват повече масови стрелби, при които проблемът нямало да бъдат самите извършители, а "средата, в която съществуват".

В клип, пуснат дни преди нападението, Джеймс признава, че е изпитал желание да убива хора, но не искал да влезе в затвор. В друг, който е публикувал на 18 март, твърди, че страда от тежко посттравматично стресово разстройство.

Във видео от 27 февруари той изразява своето разочарование от съдия Кетанджи Браун Джаксън, която наскоро зае място във Върховния съд, затова, че е омъжена за бял мъж.

Голяма

част от видеата

си Франк е документирал

по време на пътуването си от Средния Запад до Филаделфия през март, като често говори пред камерата, докато е зад волана и шофира.

Малко след задържането на нападателя властите съобщиха, че това съвсем не му е първият сблъсък с правосъдието. Той вече имал досие в полицията, след като многократно е влизал в полезрението им с незаконни прояви. Арестуван е девет пъти в Готъм и три в Ню Джърси.

Причините - притежание на инструментариум за кражби с взлом, насилствен сексуален акт, нарушаване на закона и хулиганство. Малка част от арестите му обаче приключвали с осъждане. Така той успял да се сдобие безпроблемно с огнестрелно оръжие.

Ако сега Джеймс бъде признат за виновен, го грози доживотен затвор. Според защитниците му трябва да му бъде направена спешна психиатрична експертиза, тъй като е бил на хапчета и имал психично заболяване.

В стар видеоклип самият той твърди, че е бил подложен на лечение в психиатрично заведение в Бронкс преди десетилетия. Според службите обаче нямало налични доказателства, които да потвърдят, че някога е бил приет в подобен център.

"Полицейското управление ще използва постовете му в социалните мрежи, както и всички доказателства, които събираме в момента - обясниха властите. -

Засилихме и охраната на кмета

Униформените в станцията на метрото са открили пистолет с прикрепен пълнител, два допълнителни пълнителя, боеприпаси, брадвичка и контейнер, за който се смята, че е пълен с бензин. Намерили са и чанта, съдържаща фойерверки. Ясно е, че този човек се е качил във влака с намерението да прояви насилие."

Какво казват познатите на мъжа?

Според тях коренът на проблемите на Джеймс бил в най-ранното му детство, когато той е само на пет и майка му умира.

"Докато растеше, беше наистина добър човек - разказва братовчед му Дуейн Уотърс. - Ловяхме риба заедно през уикендите, но той имаше психически проблеми от много дълго време и във фамилията всички знаехме това."

Съсед на стрелеца пък споделя, че той бил "тих и отдалечен" от останалите.

"Франки, както всички го наричаха в квартала, рядко участваше в стикбола и другите спортове, в които се включваха децата – допълва той. - Живееше с баща си, който работеше като майстор."

Когато станал на 20, Джеймс се изнесъл от дома им. Взел си квартира, от която обаче го изгонили, тъй като почти цяла година не успял да си плати наема.

"Очевидно, търсейки възмездие, изля течност върху бетонния под на фоайето на сградата - казва бившият му хазяин. - Когато се изнесе, вече започна да има проблеми със закона."

Според властите бил

обвинен в палеж

в Бронкс през 1980 г. и изправян на подсъдимата скамейка за по-малки провинения. В средата на 90-те години на миналия век е задържан и заради отправяне на терористични заплахи, след като многократно се обаждал на бившето си работно място Curtiss-Wright - компания за авиационни технологии.

"Заклел се, че ще извърши някаква форма на насилие заради уволнението си", обясни говорителка на прокуратурата на окръг Есекс в Ню Джърси. Бил признат за виновен за тормоз и получил една година пробация.

През 2007 г. го осъдили и за хулиганство в Хобокен, Ню Джърси, а през 2011 г. бил изправен пред магистратите във Филаделфия за неплатен дълг по кредитната си карта.

В най-близко време съдбата на Джеймс ще е ясна. Съдебно жури ще реши за колко години да го прати зад решетките окончателно и дали ще има право да обжалва наказанието си.

Франк Джеймс
Франк Джеймс