Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теменужка Петкова. Кадър: БНТ, архив
Теменужка Петкова. Кадър: БНТ, архив

Правителството от кога знае, че съществува такава опасност от спиране на доставките, какво е направило, нека извади цялата кореспонденция с "Газпром", а не в последния момент да поставят под риск енергийната сигурност на страната и националната сигурност. Тези въпроси отправи бившият енергиен министър Теменужка Петкова в ефира на "Денят започва" по БНТ. 

Тя се включи след гостуването на депутата от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, който нарече договора с "Газпором", сключен от правителството на ГЕРБ, слаб. 

"Това некомпетентно правителство не успя да проведе едни нормални преговори. Какво значи слаб и силен договор?", продължи политическите престрелки Петкова. 

За договора с руската компания бяха премахнати посредниците при доставките, което доведе и до по-ниска цена на газа. Ние водихме преговори с "Газпром", в резултат на което руската компания е върнала над 220 млн. лева на страната ни, уточни Петкова.

"По отношение на интерконектора с Гърция, искам да припомня, че този проект стана възможен благодарение на правителството на Борисов. Петкова посочи, че по проекта към момента няма действащ договор - тема, по която с управляващите спорят от месеци.

България има реална диверсификация и в момента ние получаваме природен газ от Азербайджан, 30% от договора с тях, който е за 1 млрд. кубични метра газ, ги получаваме сега. Това ни дава възможност да имаме едни от най-ниските цени на природния газ., каза още Петкова.