Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Украински фермер облича бронежилетка и шлем, преди да излезе да работи на полето в Запорожка област.
Украински фермер облича бронежилетка и шлем, преди да излезе да работи на полето в Запорожка област.

Сергей Лавров допуска трета световна война

36 години след аварията в Чернобил две руски ракети изплашиха украинците, след като прелетяха близо до АЕЦ “Запорожие”, съобщиха западни издания.

“Ракетите, летящи на малки височини непосредствено над площадката на ЗАЕЦ, където са разположени 7 ядрени съоръжения с много голямо количество ядрен материал, крият огромни рискове”, предупреди шефът на украинската държавна компания за ядрена енергия “Енерхоатом” Петро Котин.

“В крайна сметка ракетите могат да поразят едно или повече ядрени съоръжения и това застрашава с ядрена и радиационна катастрофа целия свят”, предупреди той.

Запорожката АЕЦ бе превзета от руснаците на 4 март и все още е под техен контрол. Тя е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Според сайта “Укринформ” руснаците държат тежко оборудване и боеприпаси в помещенията на атомната централа, като буквално превърнали съоръжението във военна база.

Две управляеми ракети пък ударили обекти в Запорожие в Югоизточна Украйна във вторник. Убит е един човек. Трета ракета е избухнала във въздуха.

Атаките бяха във вторник, когато се навършиха 36 години от ядрената катастрофа в Чернобил. Нивата на радиация край аеца са анормални, заяви шефът на атомната агенция на ООН Рафаел Гроси, който е на посещение там по повод годишнината. Според него продължилата около седмица руска окупация на района около централата е била “много, много опасна”.

ЕС също предупреди за възможна нова ядрена катастрофа в Украйна, която може да бъде провокирана от “незаконната и неоправдана агресия на Русия”, и поиска от Москва да се въздържа от всякакви действия срещу атомните съоръжения на страната.

Руският външен министър същевременно заяви, че преговорите за мир с Украйна продължават, но опасността от трета световна война е реална. Според Сергей Лавров НАТО “по същество” участва в прокси война с Русия, тъй като снабдява Киев с оръжие. Последва реакция на украинския дипломат номер едно Дмитро Кулеба, според когото Лавров се опитва да “уплаши света, който подкрепя Украйна”.