Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антонио Гутериш
Антонио Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес на руския външен министър Сергей Лавров, че е готов изцяло да мобилизира ресурсите на организацията за спасяване на човешки живот и евакуация на хора от обсадения украински град Мариупол, предаде Ройтерс.

"Хиляди цивилни изпитват остра нужда от животоспасяваща хуманитарна подкрепа, а много са се евакуирали", каза Гутериш на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, предаде БТА.

"ООН е готова изцяло да мобилизира своите човешки и логистични ресурси, за да помогне за спасяването на живота на хората в Мариупол", каза генералният секретар на ООН и предложи координирана работа с Червения кръст, за да се позволи на укриващите се в завода "Азовстал" в Мариупол да го напуснат.

Засягайки темата за предполагаеми военни престъпления в Украйна, Гутериш каза, че е обезпокоен, и че въпросът изисква независимо разследване.

Русия е "готова да сътрудничи" с ООН за "облекчаване " на положението на цивилните в Украйна, увери днес руският външен министър Сергей Лавров.

"Нашата принципна цел е да защитаваме цивилното население. Готови сме да сътрудничим с нашите колеги от ООН за облекчаване на страданията на цивилното население", каза на съвместната пресконференция Лавров, цитиран от Франс прес.

Министърът отхвърли предложението на Киев за провеждане на мирни преговори в Мариупол и каза, че е прекалено рано да се говори за това кой да посредничи във възможни преговори.

Лавров добави, че Русия е ангажирана с дипломатическо решение чрез преговори с Украйна.