Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон спечели балотажа на президентските избори във Франция, съобщи Ройтерс. Според предварителните резултати настоящият държавен глава взема  58,2% от  гласовете, докато неговият опонент крайнодясната Марин Льо Пен получава 41,8.

С победата Макрон стана първият френски президент, който е преизбран след Жак Ширак през 2002 г. Така той остава в Елисейския дворец още 5 години до 2027 г.

Сега обаче френският лидер е изправен пред труден втори мандат, без гратисния период, на който се радваше след първата си победа, и вероятни протести срещу плана му да продължи реформите в полза на бизнеса, включително повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години. Първото голямо предизвикателство за него ще бъде и да спечели парламентарните избори през юни, за да си осигури мнозинство за изпълнение на програмите си.

На френския президент се пада и тежката задача да опита да разреши конфликта в Украйна, тъй като след оттеглянето на Ангела Меркел, мнозина считат, че именно Макрон е новият лидер на Европа.

Битката за президентския пост между Еманюел Макрон и Марин льо Пен бе повторение на последния изборен цикъл през 2017 г., когато същите двама кандидати се изправиха един срещу друг на втория тур. Тогава Макрон взе 66% от гласовете и пак спечели. 

Макрон и съпругата му в избирателна секция.
Макрон и съпругата му в избирателна секция.

Избирателната активност на втория тур на президентските избори във Франция днес пък достигна 63,2%, което е рекордно ниско. Около 28% са били гласоподавателите, които се въздържали да пуснат бюлетината. Това е най-високият процент на негласували на балотаж за президент на Франция от 1969 г. насам, според агенция АФП. Това отразява апатията на много французи към тези избори, въпреки, че и двамата кандидати бяха много популярни, отбелязват експерти.

Подкрепата за Еманюел Макрон на балотажа идва от районите около Париж и други големи градове. Той има силно представяне и в северозападната част на страната. Междувременно гласувалите за Марин льо Пен са предимно от североизточната част със значителна допълнителна подкрепа в селските и земеделските общности във Франция. 

Марин Льо Пен
Марин Льо Пен

Кой e Макрон?

Макрон е роден в Амиен, северно от Париж, на 21 декември 1977 г., баща му Жан-Мишел е професор по неврология в университета в Пикард, а майка му е лекар. Като тийнейджър френският президент получава образованието си в йезуитския институт Lycee la Providence в родния си град и именно там за първи път се сблъсква с професорката по литература Брижит Озиер, в която се влюбва и, за която по-късно се жени, въпреки че тя е 25 години по-възрастна от него и има съпруг и три деца.

„Бях напълно очарована от неговата интелигентност“, казва Брижит Макрон за мъжа си и допълва: "той не беше като другите".

Макрон дойде на власт през 2017 г. като стана най-младият президент на Франция едва на 39 г. В онзи момент той бе описван като харизматичен бивш министър на икономиката, който никога преди не се е кандидатирал за изборна длъжност, предлагайки по-центристка визия за Франция.

Протеже на президента социалист Франсоа Оланд с опит в инвестиционното банкиране, той отхвърли старите политически лоялности, въпреки че споделя произхода на френския политически елит.

Възходът му на власт изглеждаше без усилие, но той трябваше да се движи в бурните политически води, за да прокара противоречивите реформи, които обеща на избирателите. Той улесни компаниите да уволняват работници, намали данъците и въведе строги закони за сигурност за справяне с тероризма. Но той беше принуден да отмени предложения данък върху горивата през 2018 г. след седмици на свирепи протести на жълтите жилетки.

Други реформи, включително обещанието за намаляване на безработицата от 10% на 7% до 2022 г., бяха засегнат от пандемията, въпреки че в момента безработицата спадна до 7,4%.

Сега той иска намаляване на данъците с 15 милиарда евро годишно за домакинствата и бизнеса.

Президентът обича да свири на пиано, той е запален привърженик на Олимпик Марсилия и фен на ските, тениса и бокса. 

С победата Макрон стана първият френски президент, който е преизбран след Жак Ширак през 2002 г.
С победата Макрон стана първият френски президент, който е преизбран след Жак Ширак през 2002 г.