Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мика Зайкова
Мика Зайкова

От нулевата ставка на ДДС върху хляба българинът ще спечели по 74 стотинки на месец. Това заяви Мика Зайкова от ИТН в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Според нея изчислението било направено от Института за пазарна икономика.

„Според мен трябва да има баланс на антиифлационните мерки, най-добре е да направим ДДС-то на най-ниското европейско равнище. Ако почнем сега да го махаме за хляба, после – за зелето, а после за нещо друго, нищо няма да спечелим“, заяви Зайкова. Според нея по-добре е да се мисли за оставянето на повече пари на хората и в тази връзка оставянето на минималната работна заплата на 710 лв. още години, както възнамерява да направи финансовият министър, било грешка.

"Когато мислим за инфлацията, трябва да си поставим цел - дали да задържим цените, дали само да помагаме и на бизнеса, и на домакинствата, или да помислим как без напрежение да повишим доходите така, че домакинствата да не бъдат ощетени. И когато си поставим цели, тогава да избираме мерките", обясни Мика Зайкова.

Слагането на таван на цените на някои стоки със сигурност ще доведе до изчезването им от пазара и до възникването на черен пазар. Освен това ще е нужна нова армия от чиновници, за да контролира този процес, каза председателят на Българската асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. Според него в България има достатъчно опит от инфлация с такива размери като сегашните и той сочел, че най-големите трудности възниквали в момента, в който почва борба с инфлацията – фалити и т.н.

В същото предаване председателят на Сдружението на заведенията в България Ричард Алибегов каза, че токът дори след компенсациите за бизнеса струва 2,5 пъти повече. Освен това намаляването на ДДС на 9% в разгара на пандемията върху ресторантьорските услуги не била мярка за намаляване на цените, а за подпомагане на бизнеса.