Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

"Поздравявам ви с успешното изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат", заяви Путин в обръщение към руските ракетни войски и добави: "Това наистина уникално оръжие ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили, надеждно ще гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и ще накара онези, които в разгара на агресивната реторика се опитват да заплашват страната ни, да се замислят два пъти".

От космодрума Плесецк в Архангелска област беше извършено първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от БГНЕС.

"Днес в 15:12 ч. московско време бе извършено успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета с наземно базиране "Сармат" от пусковата установка на държавния изпитателен полигон "Плесецк" в Архангелска област".

"Задачите на изстрелването бяха изпълнени в пълен обем. Потвърдени са проектните характеристики на всички етапи от полета. Учебните бойни единици са пристигнали в района на целта на полигона Кура на полуостров Камчатка", се казва още в съобщението.

"Сармат" е най-мощната ракета с най-дългия в света обсег на поразяване на целта, която значително ще укрепи бойната мощ на стратегическите ядрени сили на нашата страна", заявиха от министерството.

"В ракетния комплекс "Ужур" в Красноярския край се работи по подготовката на главния ракетен полк за превъоръжаване с новата ракетна система. Перспективната ракетна система "Сармат" ще замени "Воевода".

По този повод руският президент Владимир Путин обяви, че Русия успешно е изпитала междуконтиненталната балистична ракета "Сармат", като заяви, че следващото поколение, способно да носи ядрени заряди, ще накара враговете на Кремъл "да се замислят два пъти".

"Новият комплекс има най-високи тактико-технически характеристики и е в състояние да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Няма аналози в света и няма да има още много време", отчете Путин.