Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Освен Македоно-българския легион, за който "168 часа" писа, още много чужденци отидоха да се бият за свободата на Украйна. В Международния легион, създаден веднага след началото на руската инвазия, се записаха доброволци от различни страни: британци, канадци, западноевропейци. Но има и други части, съставени от чужди поданици, които заедно с украинските бойци защитават свободата на Украйна. Логично, първи на помощ се притекоха мъже от онези народи, които са изпитали на гърбовете си руската "любов". Два чеченски батальона воюват срещу руските "сепаратисти" в Донбас още от 2014 година; формированията носят имената "Джохар Дудаев" и "Шейх Мансур". Първият батальон бе командван от знаменития бригаден генерал Иса Мунаев, който загина в битката за Дебалцево през февруари 2015. Сега и двата чеченски батальона бяха ангажирани с отбраната на Киев. Грузинският легион също е част от Силите за териториална отбрана на Украйна от 2014 година.

По същото време в Украйна активно действат и белоруски доброволци, които са воювали в състава на различни украински бойни части. Но на 9 март тази година те се събраха заедно в батальон, който носи името на Кастус Калиновски. Белорусите също защитават Киев. В битките за Буча загина белоруският доброволец Иля Литвин, а в Ирпен - Дмитрий Апанасович. Наскоро бе обявено формирането и на белоруски полк "Пагоня" (Преследване) като съставна част от Международния легион.

За Македоно-българския легион "Тодор Александров" в състава на Териториалната отбрана вече стана дума. Няма как да не споменем и легиона "Свобода за Русия", който бе създаден от руски войници, които доброволно минаха на страната на Украйна.