Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ноам Чомски е американски лингвист и учен
СНИМКА: Уикипедия
Ноам Чомски е американски лингвист и учен СНИМКА: Уикипедия

В интервю за в.”Кориере дела сера” американският лингвист казва, че само победените се изправят на процес за престъпленията си

„Руската инвазия в Украйна, както и американската в Ирак и тази на Хитлер и Сталин в Полша, е христоматиен пример за онова, което Нюрнбергският трибунал определи като върховно международно престъпление. То се различава от останалите военни престъпления, тъй като съдържа в себе си сбора от всички злини. В случая с Ирак включва подбуждането на етнически конфликти, които разкъсаха страната и региона, възкачването на „Ислямска държава” и други ужаси”. Това казва пред италианския всекидневник „Кориере дела сера” американският лингвист Ноам Чомски.

Според него в случая с Украйна все още е рано светът да се произнесе за „злото като сбор от всички злини”, но то вече е съществено, като оставим настрана ужасите в страната. „То обърна посоката на усилията за справяне с кризата с климатичните промени, предизвиквайки еуфория сред най-големите производители на петрол. Те бяха освободени от досаждането на защитниците на околната среда, и са възхвалявани като спасители на цивилизацията , докато събират огромни печалби и ускоряват глобалната катастрофа. Инвазията представлява и заплаха за ядрена война, която може много бързо да се превърне в терминална”, казва още Чомски.

Дали Путин ще бъде изправен на процес? Според американския философ по принцип военните престъпници би трябвало да бъдат арестувани и съдени. „На практика разполагащите с власт имат автоимунитет. Само слабите и победените са обект на процеси заради престъпленията си”.

Чомски, който е с еврейски произход и е роден във Филаделфия от баща от Украйна и майка от Беларус, определя Зеленски като човек, „показал голяма смелост и интегритет, водейки Украйна в защитата й от убийствената агресия”. Дали страхът от Трета световна война може да подтикне към мисълта, че жертването на Украйна е за предпочитане пред потенциален ядрен конфликт, пита „Кориере дела сера”.

„Тревогата ни би трябвало да бъде свързана със съдбата на украинците. Преминаването към дипломатическо решение е начинът за спасяването им от по-нататъшен ужас. Изпращането на оръжия би трябвало да се реши на базата на това, че може да помогне или да навреди на украинските жертви. И двата сценария са възможни”, казва Чомски.

Как американският учен определя Путин и дали е пасивно-агресивен тиранин или геополитически терорист без план Б, пита вестникът.

„Има два начина да се определи какво има в главата си Путин. Единият е, ако се спекулира с изкривения му мозък. Другият е ,ако се чуят нещата, които се казват от време. В продължение на 30 г. американското правителство беше предупреждавано по непоколебим начин, че преследва опасна линия , отблъсквайки притесненията на Русия по отношение на сигурността , и по-специално нейните недвусмислени червени линии: никакво присъединяване към НАТО на Грузия и Украйна в геостратегическото сърце на Русия. Предупрежденията дойдоха от най-уважавани дипломати”, припомня Чомски.

Как може да се избегне превръщането на Украйна в нова Чечения? „Войните могат да свършат с разрушаването на една от засегнатите страни като Чечения или Ирак, или с дипломатическо разрешение. В случая с Украйна базовите условия за дипломатическо споразумение са ясни от време – неутрализирането на Украйна като Австрия по време на Студената война и някое споразумение по линията на Минск II за федерация със значителна автономия за региона на Донбас. Но Съединените щати все още отказват да преследват дипломатическо решение , така както и Китай, който би могъл да поеме конструктивна роля, ако пожелае”, завършва Ноам Чомски.