Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Михайлов, изпълнителен директор на "Кинтекс"
Александър Михайлов, изпълнителен директор на "Кинтекс"

Според инспектората на икономическото министерство Александър Михайлов работил успоредно като търговски директор в БИИМ АД, собственост на бащата на бившия зам.-икономически министър Александър Манолев

Отстраненият от Корнелия Нинова изпълнителен директор на държавния оръжеен търговец отрича да е бил в конфликт на интереси - имал две фирми без дейност

За първи път мениджър от този особен бранш направи публични изявления и смути тишината в него

100 дни изпълнителният директор на държавния оръжеен търговец “Кинтекс” Александър Михайлов е бил и търговски директор на частната “Български индустриален инженеринг и мениджмънт”.

Вероятно това е основната причина, заради която вицепремиерът Корнелия Нинова уволни в понеделник ръководството на “Кинтекс” след проверка на дружеството за 2021 г. от инспектората на икономическото министерство. Били установени “редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор” Александър Михайлов. Докладът е изпратен до прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

За три години това ще е втори сблъсък за дружеството с правораздавателните органи, след като през 2019 г. пак се проверяват сделки. Тогава Специализираната прокуратура, следователи и ДАНС влязоха в офисите на “Кинтекс”. Официално бе огласено, че се прави проверка в рамките на досъдебно производство за престъпно сдружаване и безстопанственост. Акцията бе след одита на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за периода от 1 януари 2016 до 30 юни 2018 г. Констатирани били вреди за 3,871 млн. лева след одитиране на договори за доставка и продажба на оръжия.

Инспекторите установили нарушения

на “Кинтекс” при сключване на

35 договора за почти 780 млн. лева

От прокуратурата през 2019 г. обясниха, че схемата, чрез която се ощетявал “Кинтекс”, била през договори за продукция. Дружеството като държавен търговец сключвало сделки за износ с Индия и други страни. Доставката на продукцията идвала от български оръжейни производители, но имало случаи, при които стоката била некачествена и получателите начислявали неустойки за “Кинтекс”. Държавният търговец не предприемал обаче абсолютно нищо, за да възстанови тази щета, като си потърси парите от частния доставчик.

И при проверките през 2019 г., и сега едно и също име се появява в “Кинтекс” - изпълнителният директор Александър Михайлов. От понеделник - 18 април 2022 г., той е бивш ръководител на държавната оръжейна фирма. Михайлов вече веднъж - от юли 2017 г. до средата на октомври 2018 г., е бил изпълнителен директор на “Кинтекс”. Може само да се предполага дали обект на първата проверка на прокуратата през 2019 г. са били сделки, сключени при първия мандат на Михайлов. До днес няма официален финал на досъдебното производство.

На 27 октомври 2021 г. той отново е върнат на поста от служебното правителство на Стефан Янев и икономическия министър Даниела Визиева.

По това време Михайлов е търговски директор на “Български индустриален инженеринг и мениджмънт” АД и “Български индустриален инженеринг и маркетинг” АД.

Не е ясно по какви причини съветът по

отбранителна индустрия и сигурност на

доставките към Министерския съвет

отписва Михайлов

като търговски директор на частната БИИМ едва към края на февруари 2022 г.

Според инспектората на икономическото министерство така 4 месеца той е едновременно изпълнителен директор на “Кинтекс” и служител на частната компания, чийто собственик е Димитър Манолев - баща на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Преди дни един от българите от списъка “Магнитски” бе оневинен за конфликт на интереси при отпускането на пари за къщата за гости, която той е построил с европейски пари.

Според неофициална информация проверката на инспектората е открила, че по времето на служебното правителство

БИИМ ексклузивно е получила права за доставка

на оръжие в Египет - пазар за над 100 млн. евро

Михайлов има и две собствени компании - “Интер Комерс Консулт” и “Лин Асет”, в чийто предмет на дейност е вписана и търговия с оръжие. От тях той излиза през януари 2022 г. Според Закона за публичните предприятия управител или член на управителен орган може да бъдат хора, които не участват в дружества със сходна дейност. Други данни от документа на инспектората заради които са били предприети смените в понеделник в “Кинтекс”, е, че са получени сигнали от контрагенти от Алжир, недоволни от работата с ръководството на държавния оръжеен търговец.

За първи път след смяна на ръководство в “Кинтекс” уволнен мениджър направи публичи изявления. В позиция до медиите

Михайлов отрича да е бил

в  конфликт на интереси

и вижда в отстраняването си опит да бъде дискредитиран.

Бившият вече изпълнителен директор описва как през 2021 г. заварва в много тежко състояние “Кинтекс” - загуби на пазари и неизгодни договори. Само месец след като поел кормилото за втори път, бил подписан договор за над 9 млн. лв. за индийския пазар. А в последните дни имало нов контракт за над 40 млн. евро, което Михайлов определя като рекорд в най-новата история на “Кинтекс”. По повод регистрираните фирми Махайлов твърди, че те не са развивали дейност, и настоява да се огласи докладът на инспектората.

Източници от оръжейния бизнес са смутени от изявлението на отстранения изпълнителен директор, който нарушавал мълчанието, което е първото най-важно и неписано правило в този особен сектор. Военни аташета на чужди посолства вече се интересували детайлно и неофициално за сделките, които са причина за отстраняването на Михайлов.