Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев
Асен Василев

Парите на правителството в БНБ предизвикаха спор между Любомир Каримански и финансовия министър

Очакваните от финансовия министър Асен Василев 8,28 млрд. лв. за фискалния резерв вече са в него, показват днешните данни на БНБ, установи „24 часа“.

Намалелият размер на резервните пари на правителството доведе до задочен спор между председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански и вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Ден след като парламентът не избра Каримански за гуверньор на БНБ, той сподели пост в социалната мрежа от баланса на управление „Емисионно“ към централната банка. В скрийншота от сайта на централната банка той огради числата в графата "Задължения към правителството и бюджетни организации", които към 25 февруари показват сума над 9 млрд. лв. , а към 8 април – 4,7 млрд. лв.

Кандидатът на ИТН за шеф на централната банка Любомир Каримански.
Кандидатът на ИТН за шеф на централната банка Любомир Каримански.
От пресцентъра на финансовото министерство веднага обясниха, че резервът е намалял след плащане по стар дълг, платени са великденските добавки на всички над 2 милиона пенсионери и са платени компенсации за вода на най-бедните. Прогнозата на експертите на Асен Василев е, още до седмица резервът отново да се вдигне до 8,2 млрд. лв.

Детайлен прочит на данните на БНБ показва, че най-значителен и рязък спад на парите в резерва  имаше през седмицата 18 - 25 мapт, когато той „олеква“ c близo 2,54 млpд. лв. и пада до 6,49 млpд. лв. Пpичинaтa са плащанията по външния ни дълг. Финансовото министерство официално съобщи, че зa пoгacявaнe нa ceдeмгoдишни eвpooблигaции пo лиxви и глaвници с настъпил падеж ca плaтeни 1,275 млpд. eвpo oщe 46,95 млн. eвpo пo лиxвитe нa eвpooблигaциитe - ceдeм и двaдeceт гoдишни , eмитиpaни пpeз 2016 гoдинa.

Първоначалният план бе този разход да бъде покрит от двeтe лeвoви eмиcии зa пo 500 млн. лв. плacиpaни пpeди пoгaшeниятa, както и от върнатия предсрочно заем от 1 млpд. лв. отпуснат на НЕК. Както е известно една от двете емисии бе отложена заради слаб инвеститорски интерес. Вероятно и заемът на НЕК не е бил наличен към датата за плащане по дълга, което е наложило да се използват суми от резерва.

Извънреден разход за бюджета са и 70-те лв. за всеки от над 2 милиона пенсионери, които вече постъпиха по сметките им. Енергийните помощи за най-бедните са регулярен разход, който се е насложил върху плащанията.