Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Софийският апелативен съд отмени произнесената от Врачанския окръжен съд присъда на Димитър Йотов, обвиняемия от Мездра за смъртта на внука на Тома Томов. Той беше осъден на 6 години лишаване от свобода за немарливо държане на огнестрелни оръжия, вследствие на което 8-годишният му син произвел смъртоносен изстрел. През февруари т.г адвокатът на осъдения Явор Нотев поиска преразглеждане на делото.

“Искането ни за възобновяване на делото е внесено до апелативните съдии в София чрез съда в Мездра. В него изтъкваме, че решението, с което Димитър Йотов беше осъден на 6 г. лишаване от свобода за немарливо държане на огнестрелни оръжия, вследствие на което е произведен смъртоносен изстрел, е в нарушение на закона и е явно несправедливо. Има и допуснати процесуални нарушения по делото и те го опорочават. Настояваме за промяна по основния състав на наказанието и да не се квалифицира като особено тежък случай”, каза тогава Нотев.

Два месеца след искането на защитата Софийският апелативен съд отмени присъдата на Врачанския окръжен съд срещу Йотов и делото е върнато за ново разглеждане. То ще бъде гледано от друг състав на окръжния съд във Враца. Очаква се до края на деня Димитър Йотов да бъде освободен от врачанския затвор, където излежава присъдата си.

Според адвокатката на почерненото семейство Светла Генова, при възобновяване на делото присъдата на Йотов може да бъде намалена и да стане условна. „ От нашето правосъдие може да се очаква всичко”, каза още тя.ловна. „ От нашето правосъдие може да се очаква всичко”, каза още тя.