Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Петров
Христо Петров

ГЕРБ крепи връзките с Лондон, БСП - с Москва

“Продължаваме промяната” ще отговаря за Вашингтон и Украйна, ДПС поема Турция, Тошко Йорданов оглави групата за приятелство със Словения

“Има такъв народ” взе Северна Македония.

Така депутати шеговито препращат към напрежението в управляващата коалиция по темата за българското вето върху старта на преговорите на Скопие за членство в ЕС, след като Александър Александров от ИТН застана начело именно на тази група за приятелство.

Участието в групи за приятелство между парламентаристите от различни държави не се заплаща допълнително - както е това в постоянните комисии на НС, но пък носи престиж и осигурява възможност за постоянен контакт със съответната страна.

Групата за приятелство със Северна Македония е и една от тези с

най-много заместници

Това са Тома Биков от ГЕРБ, червеният Манол Генов, Елисавета Белобрадова от ДБ и Настимир Ананиев от ПП.

Седемте парламентарни сили си поделиха 92 държави, за да водят приятелските връзки с техните парламенти. Направиха го, спазвайки не само съотношението между броя на депутатите си, но и политическите си ориентации.

Така например “Продължаваме промяната” ще отговаря за връзките със САЩ. Начело на групата е Калоян Икономов, който в момента е и шеф на комисията за контрол над спецслужбите и използването на СРС-та. Негови заместници ще са бившият външен министър от ГЕРБ Даниел Митов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

В “Промяната” отива и приятелството с Украйна. Начело на групата е Искрен Митев, който в последните седмици се превърна в едно от остриетата на младата партия в пленарната зала и се изказва в почти всеки дебат. Христо Гаджев от ГЕРБ и Иво Мирчев от ДБ ще са заедно с него в ръководството на тази група.

Връзките с Русия пък, естествено, отиват в БСП. Те ще се водят под вещото ръководство на Петър Кънев, който вече е бил начело на тази група за приятелство и в предишен парламент. Негови заместници този мандат ще са Николай Дренчев от “Възраждане” и Юрий Козлов от ПП.

Очаквано ДПС поема връзките с Турция, като начело ще е Ахмед Ахмедов. Негови заместници ще са червеният Александър Симов и Антония Димитрова от ПП.

Завършилият Сорбоната Драгомир Стойнев пък застава начело на групата за приятелство с френския парламент. В българското НС соцдепутатът е начело на комисията по въпросите на Европейския съюз.

Връзките с парламента на Белгия обаче се поемат от ДПС, които са излъчили бившия екоминистър Станислав Анастасов.

Начело на група за приятелство е и Христо Петров, по-известен като Хазарта. Рапърът, който тепърва навлиза в политиката, ще отговаря за връзките с парламента на Гърция. Възпитаникът на Класическата гимназия не само е учил древни езици, а вече владее и съвременен гръцки, като съседната ни държава е любимата дестинация на семейството му, стана ясно от негови интервюта миналата година.

“Продължаваме промяната” има свои хора начело на 28 групи за приятелство. Сред по-екзотичните страни, избрани от тях, са Бангладеш, Индия, Киргизстан, КНДР, ОАЕ, Пакистан, Узбекистан, Бразилия, Мексико, Либерия, Гвинея, Уганда. За връзките

с Катар пък ще отговаря Виктор Насър,

син на покойния журналист и експерт по международни теми Гасан Насър. Младият депутат поема и контактите на парламентарно ниво с Гвинея.

Начело на две групи е и Владислав Панев от ДБ - Алжир и Нигерия.

Бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ поема приятелството с Косово. Предшественикът ѝ Даниел Митов пък ще отговаря за връзките с Лондон. Той също е начело на две групи - ще води и тази за връзки с парламента на Ирак.

И други

ексминистри от ГЕРБ застават начело

на такива групи. Красен Кралев ще държи връзките с Мароко. Останалите му колеги са се разпределили предимно из Европа. Деница Сачева - с Дания, Росен Желязков - с Естония, Томислав Дончев - с Норвегия, Красимир Вълчев - със Словакия. А бившият шеф на “Пирогов” проф. Асен Балтов ще е на Индонезия. Шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова пък поема Монголия.

Общо 21 държави са си избрали ГЕРБ и сред тях са още Португалия, Швеция, Камбоджа, Ливан, Тайланд, Аржентина, Чили, Египет, Република Южна Африка, Тунис.

12 са държавите за ДПС, сред тях са още Азербайджан, Афганистан, Иран, Казахстан, Република Корея, Туркменистан, Еквадор, Колумбия, Уругвай и Судан.

Шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов е избрал да оглави комисията за сътрудничество с колегите си от Словения. За групата на Слави Трифонов са още Полша, Сърбия, Израел, Китай, Кувейт, Саудитска Арабия и Сирия.

Четири са държавите, които са се паднали на най-малката група “Възраждане”. Това са Беларус, Малта, Хърватия и Венецуела.

Петър Кънев
Петър Кънев
Даниел Митов
Даниел Митов
Тошко Йорданов
Тошко Йорданов