Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутати от ПП се снимат със съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев на учредителния конгрес.
СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ЙОРДАН ТЕРЗИЙСКИ
Депутати от ПП се снимат със съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев на учредителния конгрес. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ЙОРДАН ТЕРЗИЙСКИ

Минчев, Гюров и Лорер в най-тесния партиен кръг

В разширеното ръководство влизат досега безпартийните министри Асена Сербезова и Атанас Атанасов, както и Хазарта

“Промяната” имала първо 4 важни задачи, затова чак сега става партия

11 души ще са най-близо до Кирил Петков и Асен Василев, когато се решават съдбата и поведението на “Продължаваме промяната” вече като партия. Най-младата политическа формация се учреди в полунощ срещу събота, а навръх Цветница стана ясно кой влиза в тясното ѝ ръководство. Направи го 4 месеца след като дойде на власт без политическа регистрация, а нейни мандатоносители станаха три малки партии.

Новата партия има двама председатели - Петков и Василев, решиха над 800-те учредители, събрали се в зала “България” на Пловдивския панаир. Заради много ангажименти в управлението премиерът и вицето му ще разчитат за партийните дела на общо 13-членен Изпълнителен съвет. В него освен тях са шефовете на парламента Никола Минчев и на групата Андрей Гюров, вицепремиерът Калина Константинова, министрите Даниел Лорер, Николай Събев и Николай Денков, говорителката на правителството и шефка на премиерския кабинет Лена Бориславова, както и депутатите Венеция Нецова-Ангова, Росен Костурков, Калоян Икономов и Ивайло Шотев.

Зам.-шефът на НС Мирослав Иванов пък застава начело на партийния контролен съвет, в който влизат още четирима, сред които и пиарът Александър Бойчев.

65 пък ще са членовете на разширеното партийно ръководство, по-голямата част от тях отново са депутати, министри и зам.-министри. От списъка на Националния съвет става ясно, че членове на партия ПП вече са Христо Петров - Хазарта, здравната министърка проф. Асена Сербезова и министърът на културата Атанас Атанасов.

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА
ЛЕНА БОРИСЛАВОВА

Защо “Продължаваме промяната” е решила да стане партия чак сега, обясни в неделя Лена Бориславова. Тя разказа, че имали други спешни задачи през първите 100 дни управление и чак сега им останало време за партийно строителство.

За нас беше по-важно да решим като минимум 4 важни задачи: нов начин за справяне с COVID кризата, да приключим успешно с плана за устойчивост, да направим първите крачки на съдебната реформа със закриването на специализираните съдилища, справянето с енергийната криза и подпомагането на бизнеса и гражданите, обясни Бориславова пред bTV.

Едно от големите предизвикателства на коалицията била комуникацията - и между партньорите, и в обясненията към хората как се извършва промяната. А следващите избори не били на дневен ред.

Няма търговия за постове в коалицията, а борбата за постове не трябва да е на всяка цена, без зачитане на волята на партньорите. Това не е начин да вървим напред, категорична бе Бориславова. Тя се надявала в един момент

всички партньори да си научат урока, че все пак се намират в четворна коалиция

Тя не била доволна, че коалицията не се е обединила около една кандидатура за БНБ.

В Министерския съвет има изключително раздвижване, постоянно ни пишат хора със сигнали, чуваме неща, на които трудно ще повярвате, разказа шефката на премиерския кабинет.

Аз лично не съм била свидетел на такава всеобща еуфория и такова празнуване, което се случи в нощта на ареста на бившия премиер Бойко Борисов. Разочарованието дойде, защото явно няма пълния пакет от доказателства и желание от страна на прокуратурата да извърши всестранно разследване. Г-н Божков още не е разпитан, каза още тя. На твърдението на водещата Мария Цънцарова, че еуфорията и буквата на закона нямат общо и арестът е незаконен според съда, Бориславова каза: Не съм доволна от начина, по който се стекоха нещата. Това, което трябва да знаем, е, че МВР работи усилено, за да излязат наяве схемите и да се съберат доказателства. Но за да може МВР да си свърши работа, трябва тези усилия да са съвместно с прокуратурата. Над разследващия полицай бди един прокурор, бди главният прокурор. Защо мислите, че е необходимо такова ниво на контрол?

Тя свърза искането на прокуратурата да получи достъп до записите на камерите в МС за периода от 23 февруари до 23 март с това, че правителството е станало точка за директен контакт с европрокуратурата. Необходимо е още малко оперативно време. Има лица, които искат да свидетелстват, питат за статут на защитен свидетел, обясни Бориславова.

Съветниците съветват, а не водят външна политика. Правителството има готовност да даде зелена светлина за започване на преговори на РС Македония с ЕС тогава, когато има резултати, коментира още Бориславова.