Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екатерина Захариева КАДЪР: БНТ
Екатерина Захариева КАДЪР: БНТ

От Румина Димитрова

Министерският съвет влезе в играта на Северна Македония, която от години обяснява, че в България няма надпартиен консенсус и исканията към нея са от малко хора и само част от партиите. В това бе категорична бившата външна министърка и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева пред журналисти, след като се разбра, че на закрито заседание настоящият първи дипломат на страната Теодора Генчовска се е оплакала, че тя и правителството водят различна външна политика.

“България изпусна златен шанс по време на френското председателство, което е доста балансирано и можеше да бъде честен брокер, а по този начин Министерския съвет влезе в играта на РСМ, която винаги се е опитвала да обяснява, че не е вярно, че в България има надпартиен консенсус, едва ли не само малка част от партиите и народа имали искания към нея. Това е от позицията и на КСНС, но не когато премиер бе Борисов, а от началото на тази година и Петков се е съгласил с нея, а сега той е неговите съветници правят друго”, каза Захариева.

Не изглежда като да имаме единна позиция спрямо РСМ, даже напротив. Националният консенсус, който е надпартиен, и бе постиган с години наред, изглежда е разколебан и разклатен. Това е много лошо, защото България изпуска златен шанс да постигне напредък по исканията в преговорната рамка. Не е за първи път премиерът да говори едно, а Външно да научава друго или да научава от чужбина какво се случва, няма как България да изглежда сериозно нито в очите на РСМ, нито в очите на нашите партньори. Да, външната политика се осъществява от Министерския съвет, но тя трябва да е единна и външният министър не може да бъде в изолация. Това е недопустимо, категорична бе Захариева Според нея премиерът трябва да се обясни по тази тема. Напомни, че той наскоро разказа, че няма намерение да се отклонява от рамковата позиция и няма сам да поема ангажимент спрямо РСМ. Но било очевидно, че щом има публичен сблъсък, някой иска отклонение от националната позиция.