Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антоанета Цонева и Надежда Йорданова по време на дебатите в парламента
Антоанета Цонева и Надежда Йорданова по време на дебатите в парламента

Депутатите ударно приеха промените за един ден с емоционална дискусия, като намесиха бивши министри, кораба “Титаник” и Инквизицията

Законът влиза в сила три месеца след обнародването му, а до две седмици съдиите трябва да решат къде ще работят

10 г. и близо четири месеца - толкова просъществуваха двете специализирани съдилища и двете специализирани прокуратури, които се намират на ул. “Черковна” 90 в София. В четвъртък депутатите ударно в рамките на едно заседание,започнало в 9 часа сутринта и продължило до след 19 часа, закриха специализираното правосъдие. “За” гласуваха от “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ”, БСП, както и от “Възраждане”. Нито едно предложение на опозицията не беше прието.

Двете специализирани съдилища започнаха работа на 1 януари 2012 г., а законът за създаването им беше приет през декември 2010 г. От началото на 2018 г. там се гледат и делата за корупция по високите етажи на властта, които преди това бяха в СГС. Промените ще влязат в сила три месеца след обнародването им. Преди това обаче магистратите трябва да решат къде ще работят. В 14-дневен срок от публикуването на закона те трябва да подадат заявление до съответната колегия на ВСС, в което да кажат дали искат да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в друг орган на съдебната власт и къде. Правилото е -

в един съд

не може

да отиват

повече от

една четвърт

от съдиите

от спецсъда,

тоест в София може да останат 10 съдии - петима в Софийския градски и петима в Софийския окръжен съд.

“Искаме да бъдат закрити, защото това беше политически трибунал, в който неудобните трябваше да бъдат инквизирани. Аз съм убеден, че всички ще дишаме по-свободно след днешния ден. Имаше потъване, но не на дела, а потъване на хора”, обяви Атанас Славов от ДБ.

Анна Александрова от ГЕРБ атакува адвокатурата, като посочи, че на заседанието на правната комисия адвокати са защитавали проекта, а те самите вземали пари от клиенти, които са част от олигархичните кръгове. Крум Зарков от левицата отговори, че е присъствал зам.-председател на Висшия адвокатски съвет (Ина Лулчева - б.а.), който е представил позицията на адвокатурата.

Явор Божанков пък попита ГЕРБ по кои дела са тези 3 млрд. лв. “Някакъв дял ли искате от тях?”, обърна се той към опозицията. Въпросът беше по повод често споменавания размер на запорираното имущество по дела на спецпрокуратурата.

“Крайно несериозно, тъй като все още сте управляващи, да бяхте си направили труда, който си направих - да ми дадат всички дела с практическа и правна сложност и с какъв материален интерес са. Да бяхте отишли до съда и да се бяхте запознали с делата”, отговори му Дани Каназирева. По време на целия дебат тя съобщаваше броя на подсъдимите и томовете с доказателства по дела, които се гледат в спецсъда.

От своя страна Атанас Славов изброи имена на обвиняеми - Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Даниел Митов, Николай Ненчев, Нено Димов. “Това ли са олигарсите”, попита той.

И Любен Дилов-син се включи в дискусията, като съобщи, че на този ден се навършват 110 г. от потъването на “Титаник”.

“Изказванията ни са за протокола, защото той ще ни даде право след време да кажем: “Ние казвахме ли ви”, обяви Радослав Чолаков. Истерията срещу специализираното правосъдие тръгнала, когато то започнало да се занимава с олигарсите 2018-2019 година. Той попита Атанас Славов защо изброява тези имена, според него утре, ако се наложело досъдебно производство, можело да се образува и срещу Надежда Йорданова. Тя беше на цялата дискусия.

“Сегашните министри

са бъдещи клиенти

на прокуратурата

и в това няма съмнение и нищо лошо. Никой не трябва да получава имунитет срещу преследване”, каза още Чолаков. И добави, че в тези институции работят живи хора, а “управляващите се опитвали да ги страхуват”.

Атанас Атанасов веднага му отговори, че делата срещу бившите министри са приключили с оправдателни присъди. Сподели и че самият той е бил обвиняем и подсъдим по три дела в продължение на 6 г. и всички приключили с оправдателни присъди. “Давате ли си сметка какво преживява човек и неговото семейство, ако неоснователно е привлечен към наказателна отговорност? В същото време има информация за достатъчно тежки престъпления по високите етажи на властта, но дела не се образуват”, каза Атанасов.