Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доходите намаляват, трудностите се увеличават Кристалина Георгиева

Войната в Украйна удря по глобалния растеж и принуждава Международния валутен фонд (МВФ) да намали прогнозите си за 2022 г и 2023 г., тъй като високите цени на храните и енергията притискат по-слабите икономики, заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

В реч, предшестваща пролетните срещи на МВФ и Световната банка следващата седмица, Георгиева посочи, че фондът ще намали перспективата за 143 икономики, представляващи 86 на сто от глобалното производство, но допълни, че повечето страни ще успеят да запазят донякъде растежа си.

Според Георгиева войната на Русия в Украйна нанася сериозен удар върху опитите на страните от целия свят да се отърсят от ефектите на пандемията. "Да го кажем по-просто, сблъскваме се с нови криза, преди още да е приключила предишната", заяви Георгиева в реч пред фондация "Карнеги" във Вашингтон. "В икономически план - растежът намалява, а инфлацията расте. В човешки план - доходите намаляват, трудностите се увеличават".

МВФ ще обяви във вторник новата си икономическа прогноза. Фондът отчита, че високата инфлация ще остане за по-дълъг период от доскоро прогнозираното.

Георгиева не посочва конкретна цифра за глобалния растеж през годината, но според януарската прогноза той се очаква да бъде под 4,4%. Тази цифра допълнително намаля от проблемите с глобалните доставки, а по-късно и от войната в Украйна.

Управляващият директор на МВФ освен това предупреди, че глобалната икономика е заплашена от фрагментация на геополитически блокове с различни търговски и технологични стандарти, разплащателни системи и резервни валути.