Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Психиатри се дразнят, че са проспани важни моменти, спецслужбите се оправдават, че всички решения в Кремъл се вземали еднолично

Най-големият провал на специалните служби е, когато се стигне до война. Тогава обикновено има оставки, защото някой е проспал ключови моменти. Започва се с ревизии на психопортретите на лидерите, замесени в конфликта, прави се анализ защо е допуснат този най-лош за света вариант и как е могъл да бъде избегнат. Затова редица психиатри и

профайлъри

от западните страни разсъждават по въпроса какъв всъщност е Путин и какви ще са следващите му ходове. Някои експерти подчертават, че в един от филмите за руския лидер той изпуска ключова фраза. В лентата обяснява колко впечатлен бил, когато като момче подгонил плъх. Успял да го заклещи в ъгъла и бил изумен, когато изплашеният бозайник се хвърлил върху него и скочил на главата му.

Американският психиатър д-р Кенет Деклева, работещ в миналото за Белия дом, се опитва да състави психопортрет на Путин още по време на войната в Сирия. Разбира се, и той търси обяснения в

различни случки

"През 2000 г. той посети Япония - пише медикът. - Част от пътуването му включваше посещение на Кодокан, историческата школа по джудо, основана от Джигоро Кано. Путин участва в демонстрация, показвайки уменията си в бойните изкуства... След това Путин се поклони с добро настроение, а

публиката ръкопляскаше

Няколко години по-късно, след трагичната терористична атака в Беслан, където над 300 ученици загубиха живота си в касапницата, един емоционално обезумял Путин говореше с опечаления народ, напомняйки, че Русия е била ударена заради слабостта си."

Д-р Кенет Деклева се опитва да си обясни действията на Путин и с трудното му детство.

"Израснал е в сенките на обсадата на Ленинград по време на Втората световна война – разговорите на вечеря с неговите травмирани, изморени от войната родители са били малко." Според Деклева по някакъв начин Путин асоциира идването си на власт с възхода на Русия към предишната слава.

Големият въпрос за спецслужби и политици по цял свят е кога Путин ще прекрати войната.
Големият въпрос за спецслужби и политици по цял свят е кога Путин ще прекрати войната.

Според психиатъра руският президент си остава загадъчен и слабо разбран лидер.

"Това, което много анализатори са склонни да пропуснат, е реваншисткото чувство на Путин, амбицията да възстанови гордостта и мястото на Русия в света", смята Деклева, като отбелязва, че това е много привлекателна идея за руснаците.

Деклева се впечатлява и от отговора на президента през 2003 г., когато Путин е попитан коя чужда държава уважава най-много, той многозначително отговаря: "Израел, защото те

построиха

държава от нищо,

от пустинята и възкресиха мъртъв език".

Психиатърът забелязва, че макар да минава за неемоционален политик, през 2013 г. в очите на Путин блестят сълзи, когато произнася победната си реч.

Според психиатъра бойните изкуства и изучаването на джудо вероятно също са допринесли за формирането на личността му. Той се занимава с този спорт от 10-годишен.

Във видео от 2008 г. Путин говори за характерната за джудото дисциплина, уважението към учителите, съучениците си и за смирението.

Носител

на 8-и дан,

Путин е най-високопоставеният неяпонски джудист в света, смята психиатърът. Според него президентът има талант, придружен от "гъвкав, игрив и състезателен" стил, и по всичко личи, че джудото за него е начин на живот, "оцветяващ и политическото му поведение".

Американският топпсихиатър Кенет Деклева през случки се опитва да състави психопортрет на руския президент.
Американският топпсихиатър Кенет Деклева през случки се опитва да състави психопортрет на руския президент.

Според психиатъра през целия си мандат Путин показва "дипломатически умения и способност да създава близки, ценени, лични отношения с други световни лидери", но с президента Обама не успява и според Деклева това е пропуск на Белия дом. По същия начин, вместо да изградят приятелство, сегашният президент на САЩ и Путин се обвиниха взаимно, че са престъпници.

Неслучайно психиатърът съветва да се гледа документалният филм на Хуберт Зайпел от 2012 г. за Путин. Според него, за да се разбере истински руския президент, означава да се приемат неговите

типични

руски

качества

и човек да се ангажира с него на по-дипломатично и лично ниво като "руснака в Кремъл" - през призмата на руската история и култура.

Когато войната срещу Украйна започва, Деклева отбелязва: "Путин е прагматичен, той е безмилостен. Той има амбиция. Той има цел да възкреси бившия Съветски съюз, сферата му на влияние.

И иска да наруши и да пренапише реда след Студената война от 1991 г.

Неговата безмилостност не е нещо ново. Съжалявам, че го казвам... Путин ненавижда слабостта. Затова мисля, че не искаме да го поставяме в положение

да се

чувства

отслабен,

бит или унизен, защото това може да доведе до допълнителни проблеми в бъдеще".

Същевременно представители на западните служби се оправдават пред Би Би Си, че години наред се опитват да проникнат в съзнанието му, но поведението на Путин много трудно може да се прогнозира.

Най-важното според тях е как той ще реагира под натиск. От отговора на този въпрос зависи как да се избегне ескалиране на напрежението.

Най-силният коз на западните шпионски централи, с който се оправдават, е, че Путин е единственият, който взема решенията.

"Предизвикателството да се разбират действията на Кремъл е, че Путин е единственият, който взема решения в Москва", твърди Джон Сайфър пред Би Би Си - това е човекът, ръководил лично

операциите

на ЦРУ

в Русия.

"Изключително трудно е в една толкова добре защитена система като Русия да има добри разузнавателни данни за това, което се случва в главата на лидера, особено когато толкова много от неговите хора не знаят какво се случва", обяснява сър Джон Соуърс, бивш ръководител от британската MI6, пред Би Би Си.

Разбира се, това са добре аргументирани оправдания защо никой не знае какво става в главата на Путин. Истинският въпрос е как да се прогнозира поведението му успешно и да се използват някои от типичните черти за руснаците - нещо, на което малцина биха устояли.