Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Карбовски
СНИМКА: ФЕЙСБУК
Мартин Карбовски СНИМКА: ФЕЙСБУК

“Промяната” също издига 2 кандидатури - бившия директор на БНР Валерий Тодоров и тв водещата Искра Ангелова

ДБ заложи на Пролет Велкова от “Дарик”

Пак нерви във властта - заради номинацията на партията на Слави, а и защото вакантните места в медийния регулатор са 2, а има 5 предложения

През лятото на 2021 г. Мартин Карбовски защитава Слави Трифонов с открито писмо срещу всички, които оплюват тогава предложеното от шоумена правителство.

Вижда се - медиите на ДПС крещят, че Слави има връзки с ДПС. Такива са. Жълти са. На фона на всички простени на Борисов престъпления сега вашите кандидати ги връщат заради малко кал под ноктите, пише Карбовски.

Той обаче е един от най-яростните защитници на Румен Радев. През 2018 г. успява за първи път да покаже първата дама Десислава Радева в предаването си “Карбовски: Втори план”, което тогава води по Би Ти Ви. През 2020 и 2021 г. журналистът често подкрепя с коментари държавния глава в трудни за него моменти. Когато той печели втория си мандат, Карбовски описва така победителя: Радев беше като таралеж сред змии и беше избран за политик именно защото не беше политик.

А при първия му избор пише: Ген. Радев е единственият добър ход на БСП в последните години. Най-после случихме на президент. Предупредиха го толкова пъти, подаваха му ръка само и само да го превърнат в един от тях. Румен Радев обаче не пожела, не пожела да стане престъпник.

В четвъртък “Има такъв народ” издигат кандидатурата на устатия тв водещ за член на Съвета за електронни медии. Дни преди да са ясни номинациите, вече се говореше, че Слави Трифонов и Румен Радев, чиято квота в СЕМ се състои от двама души, са се обединили около едно име. Очевидно е ставало дума за Мартин Карбовски.

Радев вече назначи там Соня Момчилова, написала текста на песента “Ще ти скъсам г*за” от първия албум на Слави Трифонов.

От “Има такъв народ” предлагат и втора кандидатура - легендата Иван Гарелов, който е щатен съветник на Комисията по културата и медиите, ръководена от Тошко Йорданов, заместника на лидера Слави Трифонов.

Иван Гарелов
Иван Гарелов

Само часове след като се разбра, че кандидатурата на Карбовски е внесена в деловодството на парламента в сряда, недоволство заля социалните мрежи (виж карето долу), а Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) излиза на протест в петък. Същевременно настоява

номинацията да бъде оттеглена, а Тошко Йорданов да подаде оставка

като председател на медийната комисия.

Според АЕЖ Карбовски е всичко онова, което един член на СЕМ не трябва да бъде.

Депутати от “Демократична България” също се оказаха изненадани от избора на “Има такъв народ” и нарекоха кандидатурата на Карбовски “неприемлива”. Причината е, че журналистът е известен със скандални репортажи, а от началото на войната в Украйна давал и трибуна за руска пропаганда.

Преди години той беше съден от бившите си продуценти от “Телеман”, но не заради работата си, а заради едностранно прекратяване на договора си с тях. През 2013 г. напуска Нова тв като водещ на “Отечествен фронт” и “Директно Карбовски” с обяснението, че бил “крепостен” на продуцентите си и искал свобода. Прави го година и половина преди изтичане на договора, поставя ги в невъзможната ситуация да изпълнят своя договор с Нова тв и

отива в Тв 7 - медията на Цветан Василев,

ръководена от Николай Бареков. Според колеги от бившата вече телевизия се е съгласил заради внушителния месечен хонорар от петцифрена сума. В Тв 7 започва две предавания “Фронтова линия” и “Предаването на Карбовски”.

По всичко личи - сбъдва се прогнозата на “24 часа”, че изборът на членове на СЕМ ще е

новият трус в управляващата коалиция

Подобно на конкурса за управител на БНБ управляващата четворна коалиция не е успяла да се разбере за две единни кандидатури, колкото са вакантните места след изтичането на мандатите в СЕМ на 27 април.

Свои номинации ще издигнат и “Демократична България”, и “Продължаваме промяната”. Предложението на ДБ за член на СЕМ е известната журналистка от Дарик радио Пролет Велкова, потвърди и самата тя.

Пролет Велкова
Пролет Велкова

През 1998 г. Велкова е един от учредителите на фондация “Център за развитие на медиите”, като до 2002 г. е и председател на Управителния съвет. От 2006 до 2008 г. е член на Комисията по журналистическа етика. От 2013 г. до днес е изпълнителен директор на фондация “Дарик”, която работи основно в областта на медиите, човешките права, образованието.

Това е и вторият път, в който Велкова е издигната за член на медийния съвет, но тогава в СЕМ влезе подкрепяната от ГЕРБ Галина Георгиева, започнала навремето кариерата си в Нова тв, а после работила в телеком оператор.

Две имена ще предложат и “Продължаваме промяната” - едното е на бившия генерален директор на БНР Валерий Тодоров.

Валерий Тодоров
Валерий Тодоров

Той бе дългогодишен кореспондент на радиото в Москва, писал е и за различни медии, като от 2014 до 2015 г. работи като зам.-шеф на Националната опера и балет.

Второто име, на което “Промяната” ще заложи, е на

бившата водеща в БНТ Искра Ангелова,

Искра Ангелова
Искра Ангелова

която е парламентарен сътрудник ресор “култура и медии” на депутатката от партията Мирослава Петрова. ПП обсъждали и млада юристка като 3-а опция.

Четвъртата от партиите в управляващата коалиция - БСП, все още няма решение, но най-вероятно

социалистите няма да предложат човек за СЕМ

Идеята им била да внесат законови промени, с които да разширят състава на регулатора.

СЕМ е съставен от петима членове, които се избират или назначават за мандат от 6 години. Трима се избират от парламента, а двама - от държавния глава.

На 27 април изтичат мандатите на Розита Еленова и София Владимирова. Именно техните места ще попълнят новите кандидати, като срокът за номинации изтича в четвъртък в 18 ч.

На 27 април свършва и мандатът на шефката на СЕМ Бетина Жотева, назначена от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2016 г.

Очаква се Румен Радев да издигне своя кандидат до края на април.

Попълването на СЕМ трябва да стане факт на 3 май по думите на Ива Митева на заседание на медийната комисия. Важно е, защото предстои

новият съвет да избира генерален директор на БНТ

Мандатът на Емил Кошлуков свършва в началото на юни.

От месеци неофициално се говори, че “Има такъв народ” искат свой човек в държавната телевизия. В началото на април зам.-шефът на партията и председател на медийната комисия в парламента Тошко Йорданов дори поиска от СЕМ да уволнят Кошлуков. Мотивите му са, че когато е кандидатствал за поста, не е имал необходимия стаж, а впоследствие е допуснал и поне три нарушения в управлението си.

По-късно СЕМ се оплакаха от “безпрецедентен политически натиск” спрямо тях, като предупредиха политическите сили да се въздържат от език на омразата.

ОТ МРЕЖАТА

Георги Лозанов: Винаги съм гледал на Карбовски като на убеден нарушител на медийния закон, който се гордее с това. Явно някой иска да съсипе неговата публична репутация, градена с десетилетия.

Камен Алипиев: Въздържам се да коментирам правителството. Въздържам се да подпиша петицията за оставката на просто Наско, дори не избухнах шумно против назначението на Гарелов, но това с Карбовски е демонстрация на пълен идиотизъм! Сигурно ще си кани проститутки в кабинета в СЕМ. Макар че не е нужно, в медиите има хора, които ще го обслужат безплатно!

Драгомир Симеонов: А аз - член на СЕМ, кога???

Николаос Цитиридис: Номинирайте ме за член на СЕМ, аз също не ставам.

Адвокат Васил Танков: Плагиаторът в МВР, Каримански в БНБ, Карбовски в СЕМ - това си е е като вечер на комиците в “Шоуто на Слави”!

Анонимен пост: За член на СЕМ предлагам Виктор Стоянов - Ергенът.

Петър Волгин: Ето това е смислена номинация. Карбовски има много фенове. Има и отрицатели. Обаче нещата, които прави, не те оставят безразличен. Предизвикват те. Карат те да мислиш. Запомняш го. Ако просто повтаряш актуалните опорки на властта, ако си пудел на управляващите, няма никакъв смисъл да работиш в медия. Надявам се, че и в парламента ще има смислени хора, които да подкрепят тази номинация на ИТН.