Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пет са възможните местонахождения на бившия украински президент! Всички те – в Русия

104 тела. Безжизнени. Потънали в кръв на киевския Майдан. Мъже и жени, все демонстранти. Повечето от тях разстреляни от полицаи или снайперисти. Месеци по-рано те са се събрали на централния площад на украинската столица в отговор на заявлението на президента Виктор Янукович, че ще отложи плановете за асоцииране с Европейския съюз.

Февруари 2014 г. държавният глава изчезва безследно за обществото, а службите така и не успяват да го задържат.

Пет години по-късно съд в Киев задочно му дава 13 години затвор, признавайки го за виновен по дело за държавна измяна и съучастничество с Русия в провеждането на агресивна война. Във видеовръзка той отрича да е давал заповеди за използване на оръжие срещу протестиращи, твърдейки, че насилието е било планирана операция по сваляне на правителството му.

Само преди дни Янукович отново стана първа новина в медиите, след като излезе с официална

позиция за руската инвазия в Украйна.

Той се обърна лично към сегашния президент Володимир Зеленски.

„Вероятно мечтаете да бъдете истински герой, но героизмът е в саможертвата – написа в писмо бившият ръководител. – Трябва да спрете кръвопролитията на всяка цена и да постигнете мирно споразумение. Можехте да станете президент на мира, но за съжаление това не се случи.“

Чеченският лидер Рамзан Кадиров пък препоръча на Зеленски да предаде властта на Янукович, тъй като той бил легитимният, дори към днешна дата, първи човек в Украйна.

Според специалисти завръщането на издирвания беглец би било нереалистична сцена, тъй като последствията за него ще са неясни. По-скоро той ще продължи да живее в изгнание далече от затвора, на който го осъдиха украинските власти.

Ясно ли е къде се намира днес Янукови, четете в сп. "Космос".