Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имаме интерес Северна Македония да влезе в ЕС Христо Иванов

От Румина Димитрова

Ако има решение, то ще се вземе в парламента, увери съпредседателят на ДБ

“Хубаво е да има промяна. Хубаво е България да намери начин да получи това, което иска от РСМ и тя да влезе в Европейския съюз. Настоявам ние да си изпълним това и да получим съдействие от нашите северномакедонски партньори, но и настоявам, че имаме интерес РСМ да стане член на ЕС. Това няма да бъде договорено на двустранна среща с немския външен министър. Ако има някакво движение, ще се случи тук. Всичко останало са най-различни шумове, които се чуват от различни страни”.

Това каза лидерът на “Да, България” Христо Иванов. Поводът бе появилата се информация в медиите, че външната ни министърка Теодора Генчовска е договорила София да се съгласи РСМ да преговаря за ЕС до юни по време на двустрана среща с немската ѝ колежка Аналена Бербок. Информацията бе отречена както от Генчовска, така и с позиция на външното ни министерство.

България има много ясна позиция. Нашата коалиция също, тя бе заявена от премиера от трибуната на парламента - че каквито и да е промени, ще минат през Народното събрание, допълни той.

На въпрос има ли напрежение в коалицията, Иванов каза: Това управление ще бъде такова. То е сложно по много параграфи. Това, че понякога ще има спорове, несъгласие, емоции, ще се натрува напрежение, ще бъде част от нормалното му състояние. Ще бъде трудно, но никой да не се надява на избори.