Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Творецът харесва Милошевич и Караджич и обвинява американците, че печелят от всички войни по света

Първият му филм е възхвала на режима на Тито, който преследва сталинистите

Талантът да се забърква в политически скандали е толкова характерна черта от живота на Емир Кустурица, колкото и филмовите му постижения.

От почитател на Тито и Милошевич, заклеймяващ цялата холивудската гилдия, до поддръжник на Путин. Мразен в родната си Босна заради отказа си от мюсюлманската религия, той е сред най-обичаните артисти в Сърбия. Определян като доброто лице на режима на Милошевич, посветил песен на осъдения за геноцид Радован Караджич, от първите си творчески прояви до днес Емир Кустурица непрестанно е в епицентъра на политическите конфликти.

Преди дни Дворецът на каталунската музика в Испания отложи за неопределено време негов концерт, тъй като според местните Кустурица си сътрудничи с театъра на руската армия и в момента неговите изяви в страната са недопустими. Творецът е категоричен в отношението си към конфликта в Украйна.

В деня преди инвазията на Русия режисьорът публично заявява, че решението на Путин да признае независимостта на Донбаската и Луганската народна република

ще помогне за постигането на мир

в региона.

"С Донбас може да стане това, което направиха американците в Хърватия – геноцид, унищожаване на хора - казва режисьорът. - Те изгониха хиляди сърби от Хърватия. Ако не бяхте направили това, което направихте вчера, тогава украинската армия, американците и британците щяха да направят същото като в Югославия."

Кустурица обвинява още САЩ, че финансират политически катаклизми, и добавя, че военната индустрия и огромното й влияние върху американската икономика и политика принуждават Вашингтон да започва война след война.

"Те ни бомбардираха. Без война Америка няма индустрия, няма напредък. Русия не бомбардира Киев, не бомбардира никого. Русия се би два пъти с германците. И англосаксонците печелят пари от тези войни. За Америка войната е като вода за жаден. Те не могат да съществуват без война", подчертава режисьорът.

Пред руския вестник "Аргументи и факти" Кустурица изразява надежда

да получи руско гражданство, тъй като обича Русия

"Вече имам сръбски и френски паспорт. А сега искам да получа и руско гражданство, макар че по тази причина в Сърбия не ме обичат. Но както към казвал и преди, аз обичам Русия и ще повтарям това до края на живота си", казва той пред АиФ.ru.

Омразата му към американците е общото в позицията му в защита и на Путин, и на Милошевич.

Кустурица от години е в сблъсък със своите сънародници в Босна и Херцеговина. В родината му често

го определят като предател, изоставил родината си

и станал "сръбски слуга" на Милошевич. Босненци го обвиняват заради близките му отношения през годините със Слободан Милошевич, като медиите в страната често подчертават, че именно в това приятелство се крие до голяма степен неговият международен успех. Милошевич открито е афиширал помощта си за заснемането на филма "Ъндърграунд".

Самият Кустурица винаги е казвал, че разпадането на Югославия е най-голямата му болка, но Милошевич е продължението на Велика Югославия.

"Моля господин Караджич да въздейства със своя авторитет над тези нещастници и малоумници, за да престанат да хвърлят гранати по моя град", пише Кустурица, когато през 1992 година родният му град Сараево е обсаден от войски на Югославската народна армия.

Обвиненият след събитията в Югославия за военнопрестъпник Караджич първи попада в списъка на приятелите на Кустурица. На него посвещава и няколко нецензурни рефрена от своя песен, която при удобна възможност изпълнява в редица европейски градове.

Още в най-ранните си творчески години Кустурица създава филм във възхвала на Тито. В него се разказва за времето, в което Титова Югославия прекъсва дружеските отношения със Съветския съюз, а всички истински или набедени сталинисти са били изпратени в трудови лагери.

По това време Емир е никому неизвестен режисьор и създадената лента няма почти никакъв отзвук, но с годините той продължава скандалните си политически изяви.

Напуска Сараево, защото босненският президент Алия Изетбегович искал политически да се възползва от славата на режисьора. Освен това творецът не бил съгласен с пропагандата в страната, че Милошевич е "фашист и престъпник".

През 2005 г. режисьорът приема православието с името Неманя

В интервю на сръбската национална телевизия той твърди, че неговите далечни роднини са били православни сърби и приемането на християнството е акт на завръщане към корените. Жест, който е посрещнат възторжено от сръбския и руския патриарх.

Артистът защитава Путин още от анексирането на Крим през 2014 г.

"За съжаление, Украйна върви по същия път, по който и Югославия преди години - коментира тогава режисьорът и добавя: - Днес западняците представят Путин като дявола. Лъжа! Това е честен човек, който желае да бъде приет от Запада. Тръмп е некомпетентен, трупа гафове, подклажда заговори и изправя страните едни срещу други. Франция също не е невинна със своите продажби на оръжие в Близкия изток."

Според Кустурица освен за руския народ Путин се грижи и за сръбския: "С идването му на власт сръбската нация започна да се чувства уважавана".

Творецът получи и орден за заслуги през 2016 г.

"Когато се запознахме с Владимир Путин, въобще не можех да говоря руски, при втората ни среща вече знаех съвсем малко - казва режисьорът. - Сега ви благодаря за този орден. Това е много голяма награда за мен, защото мисля и вярвам, че президентът на Руската федерация Владимир Путин е човек, който успя

да внесе равновесие в световната политика."

Във връзка с последния скандал и отложения концерт в Испания Кустурица отново беше директен с думите, че никога няма да клекне пред Запада и американците.