Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На България не трябва Харвард, а нов Орбан

Войната в Украйна е локална, но резултатът ще е глобален и толкова радикален, че човек не може да не се запита - дали санкциите срещу Русия са заради войната, или войната е заради санкциите? И колкото повече се пита, толкова повече стига до извода, че главният замисъл на тази война е да прехвърли в Китай евтините суровини, които в момента консумира Европа. Зелената сделка, но с други средства.

Всеки знае, че от 2008 г. глобалният капитализъм е в тежка системна криза. Но напоследък взе да агонизира. Това го усеща всеки, който държи пари в банка и от 2 години не получава никакви лихви. Тъкмо обратното – банките удържат все по-високи и по-високи такси. При 10 процента инфлация това направо унищожава спестяванията.

Това е резултатът от 14 години “количествени облекчения”, т.е. създаване на пари без покритие. В резултат парите загубиха една от основните си функции – запазване на стойността. В миналото ниските лихви водеха до инвестиции в реални продукти и възход. Сега това не работи, парите не се инвестират в производство. Просто Западът не може да произведе продукт, който да издържи на азиатската конкуренция.

Защо? Много просто, ако

в САЩ средният годишен доход на домакинство е

45 хиляди долара,

в Китай е едва 6 хиляди долара. Същото е и съотношението към Западна Европа. И вие да сте едър производител, и вие ще си прехвърлите завода там, а продуктите ще карате насам с контейнеровози.

Ето защо, дори да нямаше повод за санкции срещу Русия, той трябваше да се създаде. На нейна територия са близо една трета от световните суровини. Тя е на първо място в света по находища на газ, на второ по нефт, въглища, уран и така нататък, и така нататък. Безсмислено е тези богатства да се консумират от западаща Европа, където цялата младеж или учи за някакъв вид грантоед – да усвоим едни пари, без да произведем нищо.

За да могат руските суровини да се пренасочат от запад на изток, Кремъл трябваше да извърши някакво престъпление към човечеството, а Европа да бъде вкарана в режим на колективно възмущение. Точно това и стана.

Разбира се, сама по себе си войната в Украйна е непростимо престъпление. Ако имаше справедливост на този свят, Путин вече щеше да е пред Международния съд в Хага. Но истина е също така, че

Байдън вкара Путин във войната, както

се вкарва овца

в кошарата

Или може би като бик в испанска корида. Бикът излиза на арената сравнително спокоен, но конниците, наречени “пикадори”, забиват копия в задника му, за да го докарат до състояние на неудържима ярост. После тореадорът го изтощава със серия финтове с плаща, накрая взема сабята и – боц! - в сърцето. Понякога бикът успява да изкорми коня на пикадора, а много рядко го отнася и самият тореадор. Това са нежелани, но неизбежни последствия. В случая конят на пикадора е Украйна.

А сега да се вгледаме в тореадорския танц на президента Байдън. От една страна, той създаде впечатление за добродушие и слабост – пусна “Северен поток 2” и изтегли войниците от Афганистан така нескопосано, че заряза оръжие за около 80 милиарда долара. Редовно фъфли и губи мисълта си пред камера. Но пък не пропуска случай да забие копието в задника на Путин - ту го нарича диктатор, ту убиец, ту му пожелава преврат…

През януари украинската армия се струпа до руските анклави Донецк и Луганск, сякаш аха-аха ще ги превземе. Американските мозъчни тръстове излязоха с доклади, че руската армия може да прегази Украйна за ден-два, максимум за 10. Публикуваха се и подробни схеми на предполагаемото руско настъпление, които по-късно руснаците буквално възпроизведоха. Колкото пъти

Байдън уж предупреждаваше Путин,

толкова пъти обещаваше, че НАТО няма да участва в бъдещата война и че няма да изключва системата SWIFT за банковите преводи. Демек – хайде, какво се бавите!

В последните 3-4 дни преди нахлуването обстрелът на Донецк и Луганск заприлича на артилерийска подготовка пред настъпление, а на мюнхенската конференция по сигурността украинският президент Зеленски заяви, че Украйна ще има ядрено оръжие. И Путин вече не издържа.

Но какво се оказа? Вместо веднага да рухне, както обещаваха “експертите”, Украйна взе да воюва мъжки и дори да надделява. И на всеки 2-3 дни Европа въвежда нови и нови санкции, които наказват нея самата със студ и глад.

Добре, а защо му е на Чичо Сам да прехвърля руските ресурси към Китай? Нали Пекин е неговият най-голям враг и съперник?

Пекин може да е враг на Чичо Сам, но не и на “Епъл”, “Боинг”, “Найки”, “Интел”, “Дженеръл Мотърс”, “Майкрософт” – що е голям американски производител, все очите му са тесни. Глобалният капиталист живее в яхта, държи парите си в офшорка, а заводите – в Китай. Макар и още да не е настигнал САЩ по брутен вътрешен продукт, по промишлено производство Китай вече води САЩ с 50 на сто. И ако китайският потребител е примерно 3 пъти по-беден от американския, броят на потребителите е 5 пъти по-голям.

На това отгоре самият Байдън, както се оказва, е получавал милиони от китайците чрез сина си Хънтър. Това е текущ скандал, който в момента е на път да удари вентилатора.

Какво може да противопостави Западът? Има само едно спасение –

да свали заплатите до нивото на китайските

И точно това вече се случва и в Европа, и в САЩ, и в останалите богати държави. Санкциите обедняват европейците, а напливът на мигранти натиска надолу заплатите. Когато квалифицираният германски работник започне да взема по 700 евро на месец вместо днешните 5 000, тогава фабриките ще се завърнат.

Но ние сме българи, а не германци или французи

У нас заплатите не са по-високи от китайските. Защо да се намалява покупателната им способност още повече? Българинът отдавна осъществи “зелената сделка”, като си закри промишлеността още през 90-те години. От 10 тона на човек през 1985 г. карбоновите емисии са спаднали на 6 тона и продължават да спадат. От 9 милиона населението ни скоро ще стане 5 милиона.

Следователно нашето положение е коренно противоположно на европейското. Защо тогава да се обричаме на същата и дори по-тежка диета? Ние нямаме едър капитал с китайски заводи. И защо да сме жадни, газейки вода?

Дори газопроводите през Украйна да бъдат претопени като старо желязо, през нас ще минава “Балкански поток”. Турция ще преяжда с евтиния руски газ. Преминавайки през наша територия, той ще отива в Сърбия, Унгария и още кой знае къде. Те ще процъфтяват, ние ще линеем и ще се спаружваме, докато остане гола територия без народ. И това никак не е далеч. България има нужда от управление, което да разбира българското дередже и да умее да го защити в Брюксел. Ние имаме нужда от лидер като Виктор Орбан. Той също заклейми агресията, но от газа не се отказа.