Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдружници в Корпоративна банка в международна схема за криене на данъци РАБОТЯГИ: Бивши министри начело със Сергей Станишев, и бъдещите съдружници на Цветан Василев правят първа и засега последна копка на проекта "Супер Боровец" през 2007 година.

Съмнителни финансови схеми въртят оманските съдружници на Цветан Василев в Корпоративна търговска банка, установи проверка на "168 часа".
Фирми на бизнес партньори на любимия банкер на всички власти са засечени да получават траншове по милиони евро по договори за заем от свързани с тях чуждестранни юридически лица. Странното е, че капитали от Оман влизат в България чрез схема от свързани фирми от Холандия и такива от офшорни зони по Антилите.
Проблемът е, че сумите не са отпускани директно от дружеството майка, а от специално създадена за целта фирма посредник. По веригата се сключват идентични договори за отпускане на средства с разликата, че българското дружество на държавния омански фонд "Боровец Ивнестмънтс", което ще строи курорт в Рила, изплаща по-високи лихви на посредника, отколкото той на дружеството реален собственик. Според бивши данъчни служители това е брилянтна схема за избягване на данъци и реализиране на по-големи печалби.
Операциите са извършвани две години преди Държавният общ резервен фонд на султана на Оман да купи 30 процента от Корпоративна търговска банка през 2009 година. Дотогава днешните шефове на Надзорния съвет на КТБ Варит Мубарак Саид ал Каруси и Файсал Амер Мохамед ал Риями вече са налели стотици милиони евро в няколко фирми, които и до днес не са осъществили инвестиционните проекти, за които са създадени.

Замразената днес мечта "Супер Боровец"

е зачената през 2004 година. Тогава в София пристига делегация, водена от министъра на икономиката на Оман Ахмед Маки. Той обяснява, че България може да бъде вратата на Оман към ЕС. През 2007 година вече е регистрирано дружеството "Боровец Инвестмънтс", което е дъщерно на "Боровец Инвест БВ", създадено малко преди него. Последното е регистрирано в Холандия. То пък е собственост на фирма с почти същото име - "Боровец Инвест НВ", и е регистрирано на остров Кюрасао, който се намира в холандските Антили. Точно заради врътката на пари между трите дружества по-късно един от траншовете ще има проблеми с НАП и спорове дали за доходите от лихви да се прилага спогодба за избягване на двойно данъчно облагане.
На 12 февруари 2007 г. българското дружество "Боровец Инвестмънтс", оглавявано от представителите на оманския фонд и бъдещи съдружници на Цветан Василев, сключва договор за заем със собственика си от Холандия.

Колосалната сума
е 60 781 644 евро

В договора е посочено, че регистрираното в България дружество ще запише финансирането като капитал, след като се изпълнят всички формалности по законодателството у нас. Финансовото разузнаване "проспива" договора, по който регистрираната в България фирма получава парите на траншове до 13 юли 2007 година. Лихвеният процент по договора, парите от който трябва да се връщат в Холандия от регистрираната тук фирма, е 10.25 процента. Това означава, че дружеството в Холандия ще получава годишно по над 6 млн. евро доход от лихва, която ще му бъде плащана от дъщерното в България.
По това време оманският фонд чрез "Боровец Инвестмънтс" е заявила намерение да строи курорта "Супер Боровец". Той предвижда разширяването на съществуващия курорт чрез построяването на нови хотели, нови ски писти, лифтови системи, инфраструктура, различни спортни и развлекателни съоръжения.
През октомври същата година премиерът Сергей Станишев заедно със Симеон Сакскобургготски, Асен Гагаузов и Феим Чаушев правят първа копка на оманския проект, който и до днес остава само с нея. Лично присъства и Варит Мубарак Саид ал Каруси, днес съдружник на Цветан Василев и член на надзора в корпоративна банка.
"Боровец Инвестмънтс" е основният играч в проекта "Супер Боровец" от ноември 2007 година. Тогава оманците влизат в дружеството "Рила Самоков 2004" с мащабни идеи за инвестиции. Община Самоков е апорирала апетитни планински имоти, за да участва в бизнеса още през 2005 година.

Тогава партньор
е Емил Кюлев, който
има интереси в туризма

Негова фирма държи 51 процента, а той е член на съвета на директорите на общото дружество. Същата година през октомври банкерът - инвеститор е разстрелян на бул. "България", а знаковото убийство все още не е разкрито. След смъртта му е наследен от съпругата си Весела, която остава начело на проекта за кратко. През ноември 2007 г., тя е освободена като директор, а контролният дял в "Рила Самоков 2004" е поет от "Боровец Инвестмънтс", контролирана от Държавния фонд на Оман.
Междувременно, за да стартират работите по проекта, са нужни още пари. На 27 юни 2007 г. "Боровец Инвестмънт", вече с капитал 120 милиона лева, сключва нов договор за заем с дружеството майка - регистрираното в Холандия "Боровец Инвест БВ". Този път за 15 милиона евро с лихва 10,25 процента. Ден преди това "Боровец Инвест БВ" - Холандия сключва абсолютно същия договор за заем със собственика си по веригата нагоре "Боровец Инвест НВ" - остров Кюрасо, с едно изключение.

Лихвеният процент
е точно 10, т. е.
0,25 разлика

Регистрираното в България инвестиционно дружество, контролирано от султана на Оман, което трябва да строи "Супер Боровец", ще плаща по-високи лихви по заема на холандския си собственик, който е взел парите по-изгодно от неговия собственик нагоре по веригата, регистриран на острова Кюрасо.
Целта на заема по документи е да се финансира проектът "Супер Боровец" в Рила, където оманците участват чрез регистрираното тук дружество с огромен капитал.
Така амстердамският "Боровец" получава 0,25% по-висок лихвен процент от регистрираното в България дружество от този, който начислява на своя заемодател на Холандските Антилски острови. Годишната лихва, която заминава зад граница, е в размер на 1,5 млн. евро, от които за холандското дружество остава 0,25 % или 37 хил. евро, а за офшорката на остров Кюрасао заминават останалите 10%, или милион и половина евро.
Холандското дружество ще плати данък, ако се приложи спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане само върху 0,25%, или 37 хил. евро.

Така фирмите избягват плащане на данъци и реализират печалба
в размер на
избегнатия налог

- 1,5 млн. евро годишно, и то само по този договор за заем.
Схемата излиза наяве през 2008 година. Тогава назрява спор между амстердамския "Боровец Инвест" и нашата НАП дали трябва да се плаща данък върху лихвите, които текат от България към Холандия по силата на договора за заем за 15-те милиона евро с 10, 25 процента лихва.
В средата на 2008-а холандското дружество "Боровец Инвест" вече трябва да бере плодовете на заема от 15 млн. евро, който е отпуснал на "Боровец Инвестмънтс" в България. Доходите от лихви само за година по този заем са 425 хиляди. За да не плащат данъци у нас, представител на българската фирма на Държавния фонд на Оман се позовават на споразумение между Холандия и България за избягване на двойното данъчно облагане. По жалбата им Националната агенция по приходите извършва мащабна проверка.
Така са установени следните факти и констатации: 
- "Боровец Инвест" - Холандия отпуска заем на "Боровец Инвестмънтс" - София, в размер на 15 млн. евро. 
- Ден преди договора за заем с българското дружество "Боровец Инвест" - Холандия, получава същата сума от "Боровец Инвест" - остров Кюрасао.
- Клаузите в договорите са идентични, с изключение на лихвения процент. "Боровец Инвест" - Холандия, получава лихви от "Боровец Инвестмънтс" - София, в размер 0,25 процента по-висок спрямо лихвата, която начислява на неговия собственик със същото име, регистриан на остров Кюрасао. 
- Договорите за заем са сключени между свързани лица. 
- Липсва разумна стопанска причина "Боровец Инвест" - о. Кюрасао, да не финансира директно дъщерното си дружество в България, а цялото финансиране да преминава формално през "Боровец Инвест" - Холандия, като така се оскъпява заемът за "Боровец Инвестмънтс" - София. 
- Избягвяйки прякото финансиране между фирмата от о. Кюрасао и фирмата от София, се постига единствено фискален ефект, изразяващ се в избягване на дължимия данък при източника в България от доходите от лихви. 
- Финансовите отношения между трите свързани фирми са построени така, че се

прикрива реалният получател на доход от лихви

И още: 
- Боровец Инвест - Холандия, е учредено само 6 месеца преди дъщерното си "Боровец Инвестмънтс" - София. 
- "Боровец Инвест" - Холандия, е 100 процента собственост на "Боровец Инвест" - остров Кюрасао. 
- Краткият срок на съществуване на "Боровец Инвест" - Холандия, липсата на активна стопанска дейност, както и изключително ниския размер на капитала (90 хил. евро) не могат чисто икономически да обосноват възможността това холандско юридическо лице да придобие активи в размер на 76 милиона евро или да осигури финансиране в размер на 15 милиона. 
- Основните приходи на "Боровец Ивнест" - Холандия, са получените доходи от лихви по единствения договор за заем, сключен с "Боровец Инвестмънтс" - София. 
- Дружеството няма други клиенти и дъщерни фирми, няма назначени служители и не разполага със собствен офис в Холандия. 
- Такова поставяне на лице между реалния кредитор и кредитополучател напълно противоречи на концепцията за "действителен притежател" на дохода.
В крайна сметка е прието и потвърдено от съда, че получател на доходите от лихви е дружеството от остров Кюрасао от Холандските Антили, с които България няма споразумение за избягване на двойно данъчно облагане. В средата на тази година с част от парите от заема за 15 милиона евро е

увеличен капиталът

на "Боровец Инвестмънтс" след становище на вещи лица за пазарната стойност на непаричната вноска, а другата половина от спорните милиони е предоставена на "Рила - Самоков 2004".
По преписката на НАП не е коментиран другият договор за заем, с който представителите на Оман внасят първоначачалния капитал на дружеството, което ще инвестира в "Супер Боровец". Там сумата, оптусната на "Боровец Инвестмънтс" - София, от "Боровец Инвест" - Холандия, е над 60 милиона евро, без да е ясно дали е разиграна същата схема с врътката в лихвите и дали холандското дружество отново е посредник между регистрираната на остров Кюрасао фирма и българското представителство на оманските капитали.
Освен това съдружниците на Цветан Василев от Оман въртят още няколко фирми като "Боровец Инвестмънтс". Само капиталите им са половин милиард. Справка в имотния регистър показва, че масово изкупуват земи около София и в планинските курорти. Парите за тях идват отново като заеми от фирми с общото название "Бългериън Акуизишън Къмпани", зад които стои държавният фонд на Оман. Фирма със същото име е притежател и на 30 процента от акциите на Корпоративна търговска банка.
Въпреки липсата на реални инвестиции хората на султана на Оман правят щедри дарения на домове за сираци, за инфраструктура на общини, линейки за гражданска защита през 2007 година. С техни пари се реставрират и молитвени храмове в страната.