Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Програмиран фалит на лечебни заведения. Това прогнозира професор Костадин Ангелов в предаването „Карай направо” по Нова тв, а като причина за това посочи непознаването на здравната система от страна на новите управляващи.

По думите му правилното решение е заложено в законопроект, който ГЕРБ са предложили. Със закон да се определят минималните нива на основните заплати по категории персонал в държавните лечебни заведения. За целта трябва държавата да осигури необходимия финансов ресурс.

Той коментира и отпадането на всички антиCOVID мерки в страната: „Това, което се случва, е много добре. Има умора в обществото, но това не трябва бъде повод, който да ни успокоява, че пандемията си е отишла. Не, тя не си е отишла”, каза бившият здравен министър и допълни, че в момента се наблюдава голямо затруднение в лечебните заведения, защото само тези от тях, които имат инфекциозни отделения, могат да лекуват пациенти с COVID-19.

„Направи се една промяна от хора, които не познават системата – това е много опасно”, категоричен е лекарят.

По думите му в България в момента управляващи саботират работата на управляващи.

"Още когато беше създадено това правителство, аз излязох на трибуната и гласувах "против", защото се притеснявах, че държавата ще се управлява като частна фирма. Тогава сгреших. Държавата се управлява като стартъп компания. При стартъп компаниите ти можеш да жертваш парите, които са ти дадени, за да направиш някакъв експеримент. Когато обаче управляваш държавата, не можеш да си правиш експеримент с животите на 7 млн. българи ", смята проф. Ангелов.

Костадин Ангелов заяви, че когато ГЕРБ са си тръгнали от властта, са оставили във фискалния резерв на държавата 12 млрд. лева. По думите му, според данни на БНБ, в момента в него има 4.7 млрд. лева. "Това е т. нар. "неприкосновен резерв" - сребърният фонд и ядрените фондове", обясни депутатът от ГЕРБ и попита къде са останалите пари.