Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

За нова тенденция в протичането на омикрон при децата съобщава Спешното отделение на Педиатричната болница в Сиатъл, щата Вашингтон. Лекарите в центъра отчитат рязко увеличаване на случаите, при които сегашният вариант на коронавирусната болест протича с круп. Изводите им са публикувани в "Сайънс дайрект" и се потвърждават в коментарите от лекари от други държави. Български педиатри също имат пациенти с лаеща кашлица. 

Крупът е сравнително често срещано детско заболяване на горните дихателни пътища, обикновено свързано с парагрипен вирус. Води до дрезгав глас, лаеща кашлица с много специфичен звук, свиркащи хрипове и затруднено шумно дишане.

Звукът се сравнява по честоти с “лаенето” на тюлените - вокализацията, която използват умните животни като сигнал за опасност и маркиране на територия.

Регистрите на спешния център показват, че по време на скока на омикрон честотата на крупа се е удвоила в сравнение с процента през предходните месеци. В същото време броят на установените случаи на парагрипни вируси намалява и не може да бъде приписано на тях.

Според част от лекарите симптомите на круп по време на омикрон е по-точно да бъдат наричани псевдокруп. Независимо от класификациите е добре родителите да са предупредени за характерните симптом, за да реагират правилно.

Крупът е свързан с оток на дихателните пътища, включително в зоната на гласните връзки, което причинява и специфичния звук на кашлицата и дишането.

Състоянието може да бъде наречено и ларинготрахеобронхит.

По-често е при малките деца. В повечето случаи протича леко, но лекарите съветват особено по време на разпространение на коронавируса всички подобни оплаквания да се консултират с лекар и детето да се изследва.

В по-тежките случаи, описани от спешния център в Сиатъл, педиатрите са овладявали в болнични условия състоянието на децата с коронаинфекция и круп със синтетичен вариант на хормона адреналин - епинефрин.

При леко протичане или отшумяващо заболяване лекарите обикновено препоръчват домашно лечение и да се осигурява по-влажен въздух.

Родителите разказват, че кризите зачестяват вечер и нощем. За овладяване на упорит пристъп на кашлицата вкъщи лекарят може да посъветва да се прилагат прости, но работещи методи. Например инхалации. Или още по-достопно: детето да постои 10-ина минути в банята при пуснат душ с гореща вода, за да се изпълни помещението с пара.

В студено време може да е полезно извеждане на детето навън за по няколко минути, за да диша хладен въздух.

По време на цялото боледуване е важно да пие много течности, за да се предотврати дехидратация.

Незабавно трябва да се търси лекар, ако детето е зле още отначало или по-късно започне да се влошава. Или при проблеми с дишането; ако устата му побледнява или посинява; преглъща трудно; стане много сънливо. Както и при обезводняване - в това състояние бебетата дори не могат да произведат сълзи, когато плачат.