Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер СНИМКА: Архив
Даниел Лорер СНИМКА: Архив

По скалата 1 до 10 степента на напрежение в коалицията е "3", няма напрежение. Тази коалиция е създадена около принципи, а не около индивиди и назначения. Това е, което ни обединява, макар че сме толкова различни в това политическо семейство. Ние сме тук, за да постигнем това, което обещахме - България да стане правова държава, да се случват обществени поръчки по прозрачен начин и обществото да бъде информирано как това се случва и да станем една по-богата страна. По тези теми разнобой в коалицията няма". Това каза министъра на иновациите Даниел Лорер в предаването "Още от деня" по БНТ. 

Той оценява предложението на Демократична България избора на гуверньор на БНБ да се оттеглят и двете кандидатури и да се започне начисто, за да се тушира напрежението в коалицията. "Намирам предложението за разумно, назначенията в българските регулатори не са част от коалиционното споразумение, така че няма причина да има само по един кандидат за всяка една позиция. Кандидатурите са на конкурентен принцип и в момента или ще се разберем за една обща кандидатура или тя ще бъде гласувана или ще има нови такива, всички опции още са на масата", каза Лорер. 

На въпроса дали е станал заложник ремонтът на пътищата избора на управител на БНБ, както твърди министър Гроздан Караджов, Лорер заяви: "Мисля, че преплитането на темите е единствено във времевата ос, тъй като се случват едновременно. Нормално е да се обвържат темите, но това са различни теми. По отношение на пътищата всички страдаме от това, което се случваше в последните 10 години в българското строене на пътища, а именно корупционни практики, които ни оставиха с кошмарни пътища и някак никой не е виновен през всичкото това време. Това, което си казахме е, че ще плащаме за пътища, които не са направени в миналото, но да компенсираме всички онези строители, които са си свършили работата", каза Лорер.  

Относно Плана за възстановяване, Даниел Лорер каза: "Одобряването на Плана е истински голямата новина в българското общество сега, останалите неща са просто шум. Но одобряването на 13,5 млрд План за възстановяване и устойчивост от Европа за България, което е около 10% от нашия БВП е наистина огромна новина, защото ще позволи на икономиката не само да започне да се възстановява от епидемията и войната, но и да намери по-устойчиви модели на икономика във всички области, които финансираме с този план", каза Лорер.