Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Караганов е бил съветник и на Елцин, и на Путин. СНИМКА: Уикипедия
Сергей Караганов е бил съветник и на Елцин, и на Путин. СНИМКА: Уикипедия

Сергей Караганов допуска създаването на две Украйни пред "Кориере дела сера"

В интервю пред в.”Кориере дела сера” бившият съветник на Елцин и Путин Сергей Караганов твърди, че ескалацията на войната става все по-вероятна. „Американците и техните партньори от НАТО продължават да изпращат оръжия на Украйна. Ако продължава така, ще бъдат поразени цели в Европа, за да се прекъснат линиите за комуникация”.

Караганов, който все още е близък приятел на руския президент, е категоричен пред италианското издание, че се наблюдавало „увеличаване на неонацизма в Украйна, че тя ставала като Германия през 1936-37 г., и затова войната била неизбежна. „Решихме да ударим преди още заплахата да е станала още по-смъртноносна”.

На въпрос на вестника как може да се нарече Украйна нацистка, след като има президент евреин, Караганов отговаря, че „нацизмът не е само да бъдеш срещу евреите, а и „надмощие на една нация над друга, унижаване на други нации”. Според руския политически и военен експерт било грешка навремето допускането на страните от Централна и Източна Европа в НАТО, защото Русия тогава била бедна. „Това е разширяване на агресивен съюз. Това е тумор и искахме да спрем метастазите”.

Караганов смята, че няма да има смяна на лидерството в Русия, защото „водим война за преживяване срещу Запада, в която хората се обединяват около лидера. В Съединените щати никой не плати за войната в Ирак, така че имаме съмнения за демокрацията”.

Бившият съветник на Путин говори и за „западна експанзия в действие, както и за русофобия , наподобяваща антисемитизма между двете войни”.

„Станахме свидетели на визии и структурни проблеми в западните общества, затова Кремъл реши да удари пръв. Между другото, тази военна операция ще бъде използвана за реновиране на руското общество –ще стане по-войнствено настроено, изтласквайки вън от елита непатриотичните елементи”.

Дали войната цели да преобърне присъствието на НАТО в Централна и Източна Европа, пита “Кориере дела сера”. „Повечето от инструкциите за нас са нелегитимни и едностранни, заплашват Русия и Източна Европа. Алчността и глупостта на американците и късогледството на европейците ни разкриха, че тези актьори не искат справедлив мир. Трябва да коригираме техните грешки”, убеден е Караганов.

За него демилитаризиране означава „унищожаване на украинските части, което става. Ако на Украйна се помага, това удължава агонията й”.

Руските войски се оттеглят от Киев, коментира вестникът, на което Караганов отвръща с въпрос : „А ако операцията по Киев цели да се разпръснат украинските части от театъра на юг и югоизток? Изходът може би ще бъде нов договор, може би със Зеленски все още там. Ще доведе до създаването на една страна, приятелка на Русия, на юг и югоизток, и може би ще има две Украйни”.

Караганов допълва, че Русия е започнала войната, но че сега е на същия терен на Запада. „Западът развихря различни агресии. Сега се намираме на същия морален терен, еднакви сме. Съжалявам, че загубихме моралното си надмощие, но водим война за съществуването си”.

Политологът признава, че Русия ще бъде по-зависима от Китай и че не го е страх да стане негова пешка.

„Ние ще спечелим, защото руснаците печелят винаги.Но ще загубим много, ще загубим хора, ресурси, ще обеднеем. Готови сме да се жертваме , за да построим по-справедлива международна система. Искаме да изградим Крепост Русия,за да се защитим от хаоса, дори с риска да станем по-бедни.И хаосът може да залее Европа, ако тя не реагира на базата на интересите си. Това, което прави в момента, е самоубийствено”, допълва бившият съветник на Путин.

Сергей Караганов оглавява руския Съвет за външна и отбранителна политика. Той е и декан на Факултета за световна икономика и международна политика на московското Висше училище по икономика. В миналото Караганов е бил и близък съюзник на Евгений Примаков.