Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов
Христо Иванов

Тайни договорки за вдигане на ветото няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция може да бъде взето само от Народното събрание.

Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов по повод вчерашното обвинение от лидера на ИТН Слави Трифонов, че премиерът Кирил Петков тайно е поел ангажимент България да пусне Северна Македония за преговори в ЕС.

Имаме рамкова позиция, която обяързва правителството. Ние всички сме я потвърдили и на КСНС. Не може един човек да поема каквото и да било ангажименти. Тази легенда не работи за никого. Надявам се, че емоциите ще минат. Сложна е коалицията. Трябва да се поеме отговорността. Надявам се, че тонът се е успокоил, каза още той.

Иванов потвърди, че по-рано е бил на среща в Министерския съвет с коалицията и шефката на ЕК Урсула дон дер Лайен. Темата за Северна Македония е повдигната и там. “Обяснихме колко е сложна темата, за рамковата позиция на парламента, че промяна може да има само с решение на НС. Това беше изрично обяснено на нашите европейски партньори и че ако се върви към някаква промяна, тя минава през много сериозен ангажимент от европейските институции да защитават нашата позиция. Тук не става въпрос само за отношения между България и РСМ”, каза той.

Няма натиск, няма извиване на ръце. Тези легенди, които самите нас ни поставят в унизително положение, нямаме интерес да ги произвеждаме. Трябва ясно да защитим националните си интереси, а това включва и винаги съм го твърдял, Северна Македония да стане член на европейското семейство заедно с нас, продължи Иванов. Той настоя, че сега няма опасност от предсрочни избори, но и че не може да гарантира дали това ще е така до края на 4-годишния мандат.