Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Марин Марковски
Адвокат Марин Марковски

Марин Марковски, който почина на 73-годишна възраст, е един от най-известните и ерудирани български адвокати, с чувство за хумор и брилянтно познаване на класиците, което не е изненада, защото преди правото е учил българска филология.

Става адвокат, защото

и баща му бил адвокат.

"Татко много обичаше професията си, беше ѝ се посветил. Веднъж се връщам от училище и го питам: “Аз какво да кажа?” Той се пошегува. Кажи им:“ Адвокат е моят татко, адвокат ще съм и аз”. Учителката ми се скара", разказа преди години в интервю за "24 часа" Марковски.

И призна:  Винаги съм искал да бъда адвокат, защото виждах как баща ми общува с хората, сблъсква се с много интересни човешки истории. Освен това нашата професия е свободна".

Лазар Колев с адвокат Марин Марковски в съдебната зала СНИМКА: Любомир Илков
Лазар Колев с адвокат Марин Марковски в съдебната зала СНИМКА: Любомир Илков
Въпреки това обаче не започва да учи веднага право. 

За известно време

изучава българска

филология във

Великотърновския университет.

"Радвайки се на прекрасните книги, виждах, че всички големи писатели поставят героите си в изключителна ситуация - бой, война, смърт, драматична любовна история. А в тях човешката природа се представя в своята същност", обясни адвокат Марковски избора на професия.

Клиентите, преминали през кантората му на столичната улица "Цар Асен", която е на метри от входа на Съдебната палата, бяха стотици. Започва адвокатската си практика още през 1975 година.

А ето и какво беше неговото  обяснение и рецепта за успешната адвокатска кариера : "Коректност и почтеност с клиента, великолепно познаване на законите, теорията и практиката. Но много важна е и общата култура, защото човек е уникално, прекрасно същество на природата и едновременно с това много опасно. Познаването на човешката природа е задължително, а то минава през психиатрията, през книгите и изкуството. Няма по-добри психолози от Балзак и Достоевски. Четейки литературата, срещаш решението на много въпроси, а всички имат своя отговор в Библията. Препоръчвам на колеги, които обичат професията си,

да четат книги,

да слушат музика,

да познават Библията

и законите перфектно"

Димитър Марковски и съпругата му Диана на сватбата им. До тях са от ляво на дясно Марин Марковски, снаха му Петя, синът му Филип и баща му Филип Марковски, който е първият адвокат в семейството.
Димитър Марковски и съпругата му Диана на сватбата им. До тях са от ляво на дясно Марин Марковски, снаха му Петя, синът му Филип и баща му Филип Марковски, който е първият адвокат в семейството.
Той е бил адвокат на Бойко Борисов, докато още беше премиер, на бившия финансов министър Симеон Дянков. на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. 

  Едно от най-известните му дела е за убийството на Луканов. По него Марковски защитаваше обвиняемия като физически убиец Александър Русов.

Друго знаково дело е за убийството на сестрите  Белнейски. По него заедно със сина му, също адвокат, Димитър Марковски, представляват единствения подсъдим  Лазар Колев.

Малцина си спомнят обаче, че точно адвокат Марковски беше повереник на родителите на 22-годишния Николай, зверски заклан в квартира в кв. "Овча купел" преди години. Той беше и адвокатът на Калинка Борисова, майката на 17-годишната Елеонора, убита от полицая Калин Кьосев. 

Марин Марковски с президента Желю Желев през 2001 г. на делото за убийството на Андрей Луканов.
Марин Марковски с президента Желю Желев през 2001 г. на делото за убийството на Андрей Луканов.
Сам признава, че само веднъж е отказал адвокатска помощ.  "Отказах единствено на петорния убиец Здравко Петров, и то не защото нямах куража да го защитавам, а защото нямаше шанс. Той беше признал всичко, беше показал къде са труповете, как ги е убил. И когато отидох в затвора, го попитах защо е признал. След като е могъл да направи тези чудесии, трябва да има и дупе да издържи", разказа адвокат Марковски.

 Той беше вярващ човек. Убеден беше, че ако се изучава вероучение в училище и децата от рано се възпитат във вяра в Бог, това ще направи хората по-добри, по-смирени и по-възпитани. 

Десетки бяха актуалните теми, които го вълнуваха. Беше убеден, че за пияните и дрогирани шофьори трябват по-тежки наказания, че съдебна реформа трябва да се направи, но и знаеше как - през промени в НК и НПК.