Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГеМинистър Георги Гьоков обясни, че се готви увеличение на пенсии, ще се обсъжда от юли вдигане и на минималната заплата.
ГеМинистър Георги Гьоков обясни, че се готви увеличение на пенсии, ще се обсъжда от юли вдигане и на минималната заплата.

Шест варианта как пенсиите да се вдигнат след 1 юли заради скока на цените, обсъжда работна група на правителството. Причината е, че от тази дата ще отпадне и бонусът от 60 лв. който се получава от всички, както и допълващите компенсации за над 1 млн. пенсионери.

Първият е пенсиите да се вдигнат с по-висок коефицинет за стаж, който да е 1,5, обясни социалният министър Георги Гьоков пред ресорната социална комисия в парламента. От Коледа той стана 1,35.

Второто предложение е за осъвременяване с актуален осигурителен стаж, както от години предлага БСП. При пресмятане с дохода, независимо за коя година се вземе, на преизчисление не подлежат пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - социалните за старост и инвалидност, персоналните и тези за особени заслуги. Без промяна ще останат и хората с пенсии за трудова дейност, за които не е изчислен индивидуален коефициент. При този вариант отпадат и гези, чиито действителни пенсии са под размера на минималната. Без актуализация ще бъдат и пенсионерите, ограничени от тавана. Заради това е възможна и комбинация.

Четвъртият вариант е промяна в швейцарското правило, което сега е на база 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година. Петото предложение е извънредно пенсиите да се вдигнат с по-висок процент по швейцарското правило от заложените в осигурителния бюджет 6,1%. Така увеличението ще бъде еднакво за всички. Вариант е и да продължим да даваме добавки към преизчислените пенсии, разясни Гьоков.

Правителството вече реши всички пенсионери да получат по 70 лв. за Великден. Новата еднократна помощ ще започне да се изплаща от 15 април.

От 1 юли правителството предвижда и актуализация на бюджета. Синдикатите настояват минималната заплата да се вдигне от 710 на 760 лв. Всичко зависи от разчетите и възможностите на бюджета, защото аз мога да кажа, че искам минималната заплата да е 1500 лв., но това не е реалистично сега, обясни Гьоков. И напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че минималната заплата трябва да е 50% от средната, както предлага и предстоящата евродиректива.