Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Емил Тонев (правият, до знамето)
Ген. Емил Тонев (правият, до знамето)

l Цялото правителство пожела оставката на Емил Тонев - бил застрашил анонимни свидетели, които носели информация за европейските прокурори

l “Спешно!!!”, резолира началникът на службата на 23 март писмо на Марина Ненкова от СГП, с което се изисква пълен списък на посетителите

l На 31 март министър-председателят е категоричен пред “24 часа”, че не е информиран за подобна кореспонденция, обявявайки я за “Безобразие!”

 

Искаме оставката на началника на НСО Емил Тонев!, обявява с изключително сериозно изражение младата Лена Бориславова. Говорителката на Кирил Петков допълва важното решение, че това е категоричното желание на цялото правителство.

Така точно седмица, след като “24 часа” на 31 март разказва първо на сайта, а часове по-късно и в хартиеното си издание цялата история с поисканите от прокуратурата записи от камерите на Министерския съвет, министър-председателят демонстративно показа кой според него носи основната вина.

Всъщност дадените на прокуратурата записи са само една от причините за поисканата оставка на ген. Емил Тонев, научи “24 часа” от източник, осведомен по темите, обсъждани на заседанието на правителството в сряда. Членовете на кабинета са били запознати с досъдебно производство, започнало през юли, по което се разследва инцидент в столичен парк.

Разследването

е за побой над

мъж, а според

данните

в папката

насилникът е

ген. Емил Тонев

Бившият служител в МВР и офицер в НСО е дългогодишен състезател и треньор по кикбокс. Като заместник на службата отговаряше за подготовката на държавните гардове.

Освен това правителството имало информация за непрозрачно разходване на средства в НСО, с която е бил запознат и президентът Румен Радев, каза на брифинг началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. Става дума за фиктивни ремонти на колите в авторапка на НСО, научи “24 часа”.

Според официалната позиция обаче Министерския съвет иска оставката на Тонев заради записите от камерите, които прокуратурата е поискала, а той е наредил да ги пратят веднага, без да информира премиера

На 31 март, четвъртък по обед, Кирил Петков е попитан от кореспондента на “24 часа” в Благоевград, където той изненадващо отива, как ще коментира желанието на Софийската градска прокуратура да види лицата на посетителите на 4-те входа и изхода на Министерския съвет в периода 23 февруари - 23 март 2022 г. 

Премиерът Петков не е знаел за исканите записи.
Премиерът Петков не е знаел за исканите записи.

Не съм информиран..

Ще направя

проверка да

разбера дали

е така

Ако се окаже вярно, това е пълно безобразие, поредното безобразие!, възмущава се Кирил Петков. Изглежда изненадан и искрен. Премиерът не знае, че “24 часа” разполага с писмото на прокурор Марина Ненкова до бригаден генерал Емил Тонев, началник на Националната служба за охрана, с което подобна информация вече е била изискана официално.

Писмото е изпратено на 23 март, сряда, от Софийската градска прокуратура и е пристигнало в същия ден според входящия номер и поставения печат от НСО, която е на подчинение на президента Румен Радев. Пак тогава ген. Тонев лично резолира писмото на Марина Ненкова със “Спешно!!!” с 3 удивителни и препраща за изпълнение на неизвестния “полковник Илиев”.

9 дни по-късно Кирил Петков демонстрира публично пред тв камери и микрофони на площада в Благоевград възмущение, че не е бил информиран за поисканите записи. А вероятно още на 23 март записите са заминали към прокурор Ненкова. Тя разследва делото за изнудването на Васил Божков, което започна в МВР с разпит на премиера, но след това държавното обвинение го започна отначало. Мълчал ли е 9 дни генералът пред премиера за пратката към прокуратурата, липсва официална информация.

Самият генерал Тонев коментира днес публично пред Би Ти Ви мотива за поисканата оставка с обяснение, че

по закон шефът

на НСО е длъжен

да отговори на

прокуратурата

и да предостави поисканите от него материали.

Така официално той публично повтори неофициалния коментар от НСО, който бе предоставен на “24 часа” още на 31 март, когато потърсихме потвърждение за поисканите от прокуратурата записи от МС. “...винаги съдействаме на институциите в рамките на своите правомощия и предоставяме изисканите по реда данни, когато такива са налични”.

Защо за правителството е

толкова опасно

да се видят

лицата на

камерите

от 4-те входа и изхода на МС в периода 23 февруари - 23 март?

Говорителката Лена Бориславова даде детайлно обяснение: Предаването на видеоматериали от служебните и главния вход на МС е нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията. Сградата на МС е контактна точка за сигнали към Европейската прокуратура. Има защитени свидетели, които се намират там, искат да предоставят информация и с даването на записите се компрометира анонимността на хората и се застрашават техните права. МС осъжда начина, по който са предоставени тези материали. 

От прокуратурата не коментират за какво са им записите от камерите по разследването за изнудването на Божков. По него МВР задържа за 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Преди седмица “24 часа” опита да прогнозира

кого

прокуратурата

очаква да види

на записите от

къщата на

министрите

Най-вероятно иска да изясни дали и кога разследващите полицаи са били в кабинета на Кирил Петков, който дава показания пред тях като свидетел, след което започна акцията срещу Борисов, Горанов и Арнаудова. Целта е да се изясни били ли са, колко пъти и къде са ходили служителите на МВР. Адвокат Менко Менков, който защитава лидера на ГЕРБ, разказа пред “24 часа”, че на 17 март около 11,30 ч премиерът събрал в кабинета си вицепремиера Асен Василев, МВР шефа Бойко Рашков и полицейски служители. Според него срещата продължила няколко часа и Петков е изискал цялата информация по преписката на МВР.

“Започва да им дава указания и да изисква действия. До този ден материалите от преписката не са били докладвани на прокуратурата, какъвто е предвиденият в закона ред”, твърди Менков и добавя, че Петков няма законово право да се запознава с подобни материали. По случая с изнудването на Божков работи и Европейската прокуратура, обяви премиерът Кирил Петков в деня на освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова, когато Софийската градска прокуратура не им повдигна обвинения и започна делото с повторни разпити на всички замесени. Заради това по-късно се появи версия, че родната прокуратура иска да знае дали в сградата на МС са влизали европейски делегирани прокурори. Правителството стана контактна точка на Европейската прокуратура на 17 март - денят на задържането на тримата от ГЕРБ, когато Лаура Кьовеши си тръгна от България. Искането на градската прокуратура за видеозаписите е за периода от 23 февруари до 23 март - обхваща само пет дни от времето, когато е контактна точка. 

Николай Хаджигенов и Николай Събев вече искаха главата на ген. Емил Тонев

Това е третото искане на оставката на Емил Тонев от висока трибуна за последните 6 месеца.

Първото дойде от депутатите от комисията за разследване на полицейското насилие в 46-ото народно събрание. Те изслушаха Тонев по разследването си за побоя на протестиращите през 2020 г. зад колоните на МС.

Тогава Тонев е зам.-шеф на службата, а председател на комисията е адв. Николай Хаджигенов, който защитава в съда битите протестиращи. Хаджигенов поиска от НСО чрез съда записи от камерите на главния вход на МС, за да се изяснят казусите, а Тонев отговори, че няма записи. По-късно стана ясно, че те са били предадени на СДВР. Искането за оставката на Тонев бе записано и в доклада на комисията, но президентът не го освободи.

Точно преди месец оставката му поиска и транспортният министър Николай Събев. Направи го с пост във фейсбук и снимка как премиерът Кирил Петков е замерян със снежни топки на връх Шипка на 3 март. “Защо НСО не реагира? Защо не беше повален и арестуван този човек? Ако беше камък?”, питаше в публикацията си Николай Събев.

Ген. Емил Тонев стана началник на НСО на 21 август 2020 г. Дотогава беше заместник на Красимир Станчев, който се оттегли от поста след сблъсъците и напрежението на плажа Росенец. На 11 юли 2020 г. там беше организирана инициатива за масово ходене на плаж, а месец по-рано Христо Иванов и Ивайло Мирчев дебаркираха с лодка на плажа пред летния сарай на Ахмед Доган и бяха избутани от държавните му гардове. След това охраната от НСО на Доган беше свалена.