Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев СНИМКИ: Велислав Николов
Иван Гешев СНИМКИ: Велислав Николов

Единодушно Висшият съдебен съвет отложи искането за освобождаване на Иван Гешев до изготвяне на правила. Предложението беше на шефа на ВАС Георги Чолаков.

"Без правила ще влезем в топик, от който сами няма да излезем. Имаме много подробни правила за избор, но правила по тази процедура нямаме", обясни той.

В тези правила например ще бъде разписано кой да води заседанието, защото министърът не можел, тъй като бил страна. Гешев не участва в гласуването, за да няма съмнение за въздействие.

"Не се притеснявам, държа максимално бързо искането да бъде разгледано при максимална публичност. Нека да бъде излъчвано и по БНТ, както когато се избира главен прокурор или председателите на ВАС и ВКС, защото ще се види явното непознаване на законите и конституцията. За мен е ясно, че е политическа атака и се засяга върховенството на закона. Все по ясно става и на европейските ни партньори. Цитирани бяха 8% доверие в прокуратурата, ако е вярно, означава, че е повече от някоя политическа сила, чийто представител е в тази зала в момента", коментира Иван Гешев.

Той добави, че нямал притеснения "да са една, две, десет процедури".

"Готов съм да започне даже и веднага. Нямам проблем всеки ден да участвам в това нещо. Държа за бързо разглеждане", добави той. И отново повтори, че искането за неговото отстранявене, внесено от Янаки Стоилов, било "правно нищо", а искането на Надежда Йорданова - "просто нищо".    

 Искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев беше внесено на 2 март от правосъдния министър Надежда Йорданова. Вчера Гешев призова кадровиците да го разгледат по същество, за да може да обори твърденията в него, както и да защити не само своята чест и достойнство, но и на всеки прокурор и следовател.

Снимки: Велислав Николов
Снимки: Велислав Николов

Точно в 10,30 часа пред сградата на ВСС започна протест за оставката на главния прокурор, организиран от гражданско сдружение БОЕЦ. Лидерът му Георги Георгиев обясни, че част от данните в искането за отстраняване на Гешев са точно по сигнали на БОЕЦ. 

Георги Георгиев от БОЕЦ и негови сподвижници протестираха пред сградата на ВСС.
Георги Георгиев от БОЕЦ и негови сподвижници протестираха пред сградата на ВСС.
Протестът на БОЕЦ пред ВСС
Протестът на БОЕЦ пред ВСС