Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА
НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е готова да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев при положително становище от Конституционния съд, че има тези правомощия. Това заяви Надежда Йорданова пред БНТ.

Относно посещението й в Брюксел: Представихме на евродепутатите всички инструменти за борба с корупцията, които ще приложим. Няма да стане само с козметични промени. Един от проблемите е мястото на главния прокурор, който има власт върху прокурорите до най-ниското ниво. Нужен е механизъм за разследването му, въпреки решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да го прави, коментира Йорданова. Според нея са необходими мерки за автономност на прокурорите в йерархията.

"Предложили сме в плана за възстановяване и устойчивост избор на разследващ магистрат, избран на случаен принцип. Предлагаме това да бъде съдия. Имаше дебат да включим и прокурори. Важно е софтуерът, с който се извършва избора да бъде одитиран. Магистратът ще има поредица гаранции за статута си и че никой няма да се бърка в разследването му. Днес имаме технически разговори с екипите от ЕК за детайли в това отношение", каза още Йорданова.

За закриването на спецсъдилищата министърът каза, че висящите дела ще бъдат продължени от съставите, в които са започнали, а магистратите ще бъдат преместени. Папките ще останат в сградата на Специализирания съд. Идеята е Софийски градски съд да гледа делата в Специализирания, а Апелативния в София тези на втората специализирана инстанция.

"ВСС беше взел решение за анализ на Специализираните съд и прокуратура. Още го няма. Не виждаме присъди за корупция по високите етажи на властта. Установени са 4 случая на незаконосъобразни искания и разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства за протестите през 2020 г.", каза Йорданова.

Съдиите, избрани от съдии в квотата им във ВСС трябва да е по-голяма от политическата. Прокуроската колегия обаче трябва да се домнира от членове, избрани от Народното събрание заради йерархичната структура на държавното обвинение. Там е нужен външен поглед за решенията, коментира Надежда Йорданова.

Тя чака решението на Конституционния съд дали министърът на правосъдието има право да иска отстраняването на главния прокурор и ако е положително ще внесе такова.