Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Масов гроб пред църква в Буча
Масов гроб пред църква в Буча

“Ню Йорк таймс” публикува сателитни снимки, доказващи вината на Кремъл

Русия готова да предостави записи пред ООН, за да се защити от обвиненията

Докато втори ден светът реагира с ужас на снимките и видеата от смъртта на стотици в украинския град Буча, Киев и Москва продължават да спорят кой е отговорен за зверствата.

Министерството на отбраната на Украйна твърди, че цивилни жители в Буча и други градове и села северозападно от Киев са били “произволно екзекутирани”, докато той е бил окупиран от руски войски в продължение на няколко седмици. Киев потвърждава информацията, като прилага снимки и видеозаписи от района, на които се вижда, че украинци са били убити с вързани ръце зад гърба им, а телата им са оставени разпръснати по улиците.

До момента във и около Буча са открити над 400 тела според местните власти. Москва обаче категорично отрича обвиненията и твърди, че всичко е било “инсценирано” след изтеглянето на руснаците на 30 март.

Взаимните обвинения в пропаганда провокира авторитетният “Ню Йорк таймс” да публикува спътникови снимки, които показват, че убитите са лежали на същите места в продължение на седмици.

За да потвърди кога са били ликвидирани жертвите на войната, екипът на изданието извършил анализ на изображенията преди и след това. На снимки се вижда, че между 9 и 11 март на улица “Яблонская” се появяват тъмни обекти с размери, подобни на човешки тела. Намират се точно на местата, на които са открити останките, след като украинските сили си възвърнаха Буча в началото на април. Това показва, че

обектите не

са променили

положението си

в продължение на повече от три седмици - период от време, в който руснаците все още са контролирали района. 

Сателитна снимка показва тела на улица в Буча още на 19 март.
Сателитна снимка показва тела на улица в Буча още на 19 март.

На сателитните снимки някои от загиналите се намират до нещо, което изглежда като кратер от взрив, а други са в близост до изоставени автомобили. Същата картина показват и изображения на редица западни медии, допуснати до района. Останките са разпръснати на над 800 метра по улица “Яблонская”.

На свой ред постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя свика извънредна пресконференция заради случилото се в малкия украински град. На брифинга руските дипломати показаха видеозаписи от Буча, заснети веднага след изтеглянето на руските войски - тела на загинали по улиците няма. Украински военни и кметът на града пък са в приповдигнато настроение, обявяват своята победа и не споменават никакви убийства, отбелязва ТАСС. 

Небензя подчертава, че военните на Москва нямат никакво отношение към зверствата. Руският представител обръща внимание и на факта, че 4 дни след оттеглянето от Буча на техните военни в района не е имало

“нито един признак

за жестокости, нито

веднъж не е

споменавано за тях” По думите на Небензя Русия разполага с фактически доказателства за провокации в украинския град. “Готвим се възможно най-бързо да ги представим пред Съвета за сигурност”, увери той.

Същевременно редица руски медии обвиняват за зверствата Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и т.нар. части за териториална отбрана, в които участвали цивилни, сред които можело да има престъпници. Според руснаците при нормални условия те никога нямало да се сдобият с оръжие и не се знае дали тези лица не са търсили в Буча хора, сътрудничили на Москва в инвазията.

“През цялото време, докато градът беше под контрола на руските въоръжени сили, в Буча местните жители се движеха свободно, използваха телефони и редовно се обаждаха на роднини в други региони, а руските военни успяха да разпределят над 450 тона хуманитарна помощ”, твърди руското издание “Лайф ру”. Това обаче противоречи на многобройни разкази на жители на града.

Местен учител твърди, че е видял как на 4 март руските сили са заловили петима мъже и са екзекутирали един от тях.

“Това бяха ужасяващи дни. Когато нито дворът, нито къщата, нито дори животът ти принадлежат. Няма ток, вода, газ. Забранено е да излизаш от къщата си, ако си тръгнеш, те прострелват”, разказва украинката Кристина.

Пред Би Би Си хората от Буча твърдят, че

частите на Русия

системно разбивали

жилища, за да

“плячкосват”

и докато войниците крадели ценности и храна, те били принудени да седят в мазетата.

Министерството на външните работи в Москва пита още защо всички тела, чиито изображения са публикувани от Киев, не са били втвърдени минимум четири дни след убийството им. В часовете след смъртта труповете преминават през процес, наречен rigor mortis, при който мускулите се свиват и втвърдяват.

В тази връзка Би Би Си се допитва до съдебномедицински патолог, разследвал военни престъпления. Според лекаря, пожелал анонимност, до 4 дни rigor mortis “обикновено отшумява”.

Руснаците също така твърдят, че телата нямат типични рани. Не е ясно какво означава това, но патологът обяснява, че външният вид на някой, който е починал от огнестрелна рана или друг акт на насилие, варира значително в зависимост от използваното оръжие, от какво разстояние е прострелян и т.н.

“Невинаги има много

видима кръв,

тъй като тя може да бъде под трупа или да попие в дрехите, особено ако някой е облечен топло заради студено време”, разяснява патологът.

Спорът чия е вината за брутално отнетите цивилни животи, е тема №1 и в социалните мрежи. Проруски профили показват видеоклип от Буча, за който потребител твърди, че в него се вижда как труп мърда ръката си. 

“Дойче веле” обаче разследва това видео и обяснява, че на пръв поглед действително сякаш нещо помръдва, когато автомобил се приближава към въпросното тяло. Ставало дума за зрителна измама, породена от капка дъжд на предното стъкло на автомобила, от който е заснето видеото. Именно тази капка, която вятърът плъзга нагоре по стъклото, създава впечатлението за някакво движение. В друга версия на клипа с по-добра резолюция ясно се вижда, че това е капка вода, а не мърдаща ръка.

В понеделник говорител на Пентагона обяви, че САЩ нямат независимо потвърждение на съобщенията за събитията в Буча.

“Виждаме същите кадри като вас. Нямаме никаква причина да опровергаем украинските твърдения за тези зверства - дълбоко обезпокоителни. Пентагонът не може самостоятелно да потвърди това, но също така не сме в състояние да опровергаем тези твърдения”, каза говорителят.