Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Кадър: NOVA
Румен Радев Кадър: NOVA

Румен Радев направи коментар за офертата на САЩ да купим нови самолети F-16.

Президентът припомни защо през 2016 година е наложил вето на решението на парламента за закупуването на първите осем машини.

„Не заради самолета. Той ни предоставя прекрасни бойни способности. Наложих вето за начина, по който беше сключен този договор от българската държава. Тогава ясно казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше, беше 3 млрд. лева”, уточни той.

По думите му правителството тогава е взело решение да ореже безобразно пакета. „Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета до пълна ескадрила ще бъде по-евтина. Сега видяхте ли - отново предложението е 3 млрд. и няма как да бъде иначе”, допълни държавният глава.

Радев обясни, че ако искаме този самолет да лети в България, да разполага с цялото оборудване и услуги, цената е 3 млрд. за втората половина.

„Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение. Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата, ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане и може ли да си го позволи българското правителство”.

Радев каза, че трябва да имаме пълна ескадрила. „Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурства с F-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета”, категоричен е Радев.

Той допълни, че ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно и в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор, следващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде през 2027-2028 г.

„Това означава да можем да носим бойно дежурство около 2030 г., ако сключим договор сега. Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма.

Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции и да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО. И да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена”, добави държавният глава