Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АНДРЕЙ ГЮРОВ
АНДРЕЙ ГЮРОВ

Датата за избор на управител пак отложена в опит да се потуши разломът в коалицията

Не е ясно ГЕРБ ще гласува или не, как ще го направят в БСП и ще спази ли “Възраждане” обещанието за бойкот

И двамата кандидати говорят многословно и абстрактно - нетипично за банкери

“Няма да породи трус изборът на шеф на БНБ и няма да разруши коалицията.” В това за пореден път се закле член на правителството - енергийният зам.-министър Пламен Данаилов, пред bTV в понеделник.

Разломът обаче е видим дори на тъмно. Слави Трифонов, който не участва физически в лидерските заседания на коалицията, а предпочита да обяви позициите си чрез фейсбук, обвини в неделя буквално през нощта в лъжа дясната ръка на премиера Кирил Петков и говорител на кабинета Лена Бориславова. Причината? Битката за БНБ, в която един срещу друг са човекът на “Има такъв народ” Любомир Каримански и на “Продължаваме промяната”Андрей Гюров. И 3-часовото заседание на коалиционния съвет по-рано в неделя не даде отговор кой от двамата по̀ става или дали става за този пост.

Цял ден в социалните мрежи тълкуваха с кой точно пръст на ръката Тошко Йорданов обяснява ситуацията в коалицията на снимката, която бе разпространена от премиера след лидерския разговор. И дали е (не)волен този жест. Затова пък Трифонов прати еднозначно послание - от мен зависи стабилността на коалицията.

Днес в две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на правителството Лена Бориславова заявиха, че кандидатът на управляващата коалиция за гуверньор на БНБ е Андрей Гюров. А това е лъжа - управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати… Началникът на кабинета стигна още по-далеч,

прекрачи своите правомощия и изрече внушения и клевети

по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че г-н Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има “второ КТБ”. Тъй като моята работа в момента е да пазя стабилността на коалицията, няма да отговарям аз, предупреди многозначително Слави.

СЛАВИ ТРИФОНОВ
СЛАВИ ТРИФОНОВ
Около Гюров продължава да тече сюжетът с виенската му диплома, но по-важното е, че

на симпатичния председател на депутатите от “Продължаваме промяната” липсват реален банков опит

и авторитет, което за БНБ е повече от задължително.

“24 часа” тества всяка седмица нагласите в коалицията, а и сред опозицията преди прекия сблъсък в пленарна зала. Който пък бе отместен във времето за пореден път, след първоначално определената дата - 7 април. Вероятно като последен шанс да се постигне мир в разклатената коалиция.

За Гюров освен “Продължаваме промяната” се очаква да гласуват и от “Демократична България”. Финансисти предполагат, че срещу подкрепата е логично новият шеф да посочи техен избраник за подуправител.

Въпреки декларирания предварително и продължително неутралитет ГЕРБ и ДПС май са направили своя избор в полза на Каримански. Така депутати разчитат активността на партията на Бойко Борисов в търсене на формално административните пропуски в документите на Андрей Гюров, както и одобрителните реплики всеки път когато на техни въпроси при изслушването в бюджетната комисия отговаряше конкурентът му Каримански.

ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ
ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ

При тази конфигурация решаващи може да се окажат гласовете на БСП. Дали и социалистите очакват подуправител, може да се гадае.

Но все пак ГЕРБ е импулсивна партия и може да не гласува за никого. Не е ясно дали това обещание ще спазят и най-шумните в парламента - “Възраждане”.

В тази ситуация на залагания, пазарлъци и обещания

много малко внимание бе обърнато на представянето на двамата

кандидати пред ресорната комисия. А и самото то не бе пълно със съдържание и не добави нищо към намеренията им за централната банка.

Въпросите бяха формални, никой не се сети или умишлено пропусна да ги попита за предизвикателствата пред БНБ, наложени от войната, санкциите и пренареждането на световната икономика, както и от неукротяващата се инфлация. И двамата бяха многословни - нетипично за централен банкер, и абстрактни, което показва недостатъчна подготвеност за конкретни отговори.

Така повече от година и половина след като мандатът на управителя Димитър Радев е изтекъл, той изпълнява задълженията си. Депутати му предричат или нов мандат, или още няколко месеца, докато коалицията открие подходящ и обединяващ кандидат.

Кадърът от заседанието на коалиционния съвет в късния неделен следобед, на който всички са много усмихнати, а положението на ръката на Тошко Йорданов наподобява специфичен жест. 
СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА КИРИЛ ПЕТКОВ ВЪВ ФЕЙСБУК
Кадърът от заседанието на коалиционния съвет в късния неделен следобед, на който всички са много усмихнати, а положението на ръката на Тошко Йорданов наподобява специфичен жест. СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ НА КИРИЛ ПЕТКОВ ВЪВ ФЕЙСБУК