Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Илияна Йотова влиза в президентството за началото на втория си мандат. През него държавният глава взе съветник от заместничката си.
Румен Радев и Илияна Йотова влиза в президентството за началото на втория си мандат. През него държавният глава взе съветник от заместничката си.

Трима нови съветници има президентът Румен Радев от края на миналата седмица, става ясно от сайта на институцията.

Бившият червен депутат и говорител на служебните кабинети на Стефан Янев - Антон Кутев, ще съветва държавния глава по парламентарните въпроси.

Кутев е един от най-острите критици на лидерката на БСП Корнелия Нинова

След парламентарните избори през ноември, когато БСП остана четвърта сила, той поиска оставката на лидерката. Това предизвика остра реакция от нейна страна срещу служебното правителство и Радев в навечерието на балотажа на президентските избори. В резултат Кутев подаде оставка, но тя не бе приета и той остана на поста си до края на мандата на кабинета “Янев 2”, макар и без да се афишира публично.

Антон Кутев
Антон Кутев

През февруари тази година Кутев напусна Националния съвет на БСП, след като пленумът наложи наказание и отстрани от поста шефа на партийната организация в София Калоян Паргов.

Кутев е бил и общински съветник в София.

Димитър Здравков пък става съветник по иновациите

на държавния глава. Преди това той бе в екипа на вицепрезидента Илияна Йотова като член на комисията по българско гражданство. Той е специалист по макроикономика и в момента е докторант по политическа икономика към УНСС. Преди да влезе в администрацията на президентството, е заемал различни длъжности в Министерството на образованието и науката.

Димитър Здравков
Димитър Здравков

През 2018 г. Здравков се ожени за сътрудничката на Десислава Радева на “Дондуков” 2 Ния Мантовска, а президентът и съпругата му им станаха кумове.

Третият нов съветник на Радев е Мария Юрукова, която ще отговаря за вътрешната политика и гражданското общество. Тя е завършила европеистика и европейски проекти в СУ и политически науки в Белгия. Работила е по европейски и международни проекти в неправителствения сектор и като координатор на научни проекти в областта на социалните и европейските изследвания.

Юрукова започва работа в администрацията на президента още по времето на Росен Плевнелиев - през 2015 г. става експерт в Звено “Стратегически политики, анализи и прогнози”, а от 2017 година е ръководител на същото звено.

Мария Юрукова
Мария Юрукова