Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Същата коалиция като тази срещу Петков по македонския въпрос спретнаха БСП, Радев, Слави и ВМРО срещу Истанбулската конвенция и ваксините

- България да направи жест на добра воля е единственият начин да се победи руската и сръбската пропаганда в София и Скопие

Македонците са страшно зло. Равно поне на заплахата да ни превземат джендърите, страшни като маските и ваксините и опасни за световния мир като разстреляно с калашник украинско бебе.

В нещо такова се опитват да ни убедят противниците на новия подход на премиера Кирил Петков към Скопие.

От ден първи на сложната управленска коалиция той опитва да убеди партньорите си, че е нужен абсолютно нов подход със съседите от Република Северна Македония и това е в интерес на България. Те пък заедно с президента Румен Радев се опитват да му сложат юзди и да го обуздаят, за да не им отнеме темата за трупане на точки в състезанието по популизъм.

За тези малко над три месеца, в които в София и Скопие управляват “харвардците” Кирил Петков и Димитър Ковачевски, новият им бизнес подход като че ли започна да дава някакви резултати. От демонстративната самолетна връзка между двете столици до някак рязко смиреното ново говорене от историците по темата чий е цар Самуил.

Петков обаче среща очевидната трудност да убеди партньорите си в управляващата коалиция, че това е пътят за прикоткване на македонците.

От продължаване на досегашната политика да третираме съседите си като Западна България, която трябва да се завърне в лоното ни, печели обаче само Москва.

Едно изявление на Петков от началото на миналата седмица - че Северна Македония има място в ЕС и това трябва да се случи възможно най-бързо, развихри буря в София. Въпреки че той реално не пое никакви ангажименти, веднага се появиха информации как готви махане на българското вето върху началото на преговорите ЕС - Скопие за присъединяване.

Веднага БСП поиска свикване на коалиционния съвет, Румен Радев възроди исканията си македонците да си променят конституцията, Слави Трифонов рязко постави на Скопие условието да преброят 100 000 българи в страната. Нищо че всъщност голяма част от тези 100 хил. български паспорта са взети не от любов към България, а от желание на македонеца да се измъкне от Балканите и да работи срещу нормална заплата в ЕС. И отново напълно игнорирайки факта, че много от тези паспорти са продадени не без помощта на една доскоро управлявала “патриотична” партия. Същата тази партия, наречена ВМРО, пък направо обвини Петков, че готви национално предателство в средата на май. Ако се проследи кой е срещу пускането на лек бонус на македонците, излизат доста интересни съвпадения.

И БСП, и ВМРО, и Румен Радев, че и “Шоуто на Слави” имат общи теми поне от 5 години насам. Първо ни плашиха как ще ни превземат джендърите, защото Истанбулската конвенция иска да ни забрани да си бием жените.

След това минаха през кампанията да спасят децата от опасността държавата да ги отнеме от семействата и да ги подари на норвежки чернокожи хомосексуалисти. След това дружно се вихриха в кампанията срещу противоепидемичните мерки и ваксините срещу COVID, с което дадоха солиден принос България да е шампион по смъртност в последните две години.

В последния месец пък се борят България да не заема страна във варварската война, която Владимир Путин поведе срещу Украйна. И по този начин да предаде не само съюзниците си в НАТО, но и избора си коя е цивилизацията, към която България принадлежи.

А всички тези теми имат още нещо общо - продуцирани са от фабриката за тролове на Русия и са доказано част от хибридната война, която от много години Путин води срещу България.

И поддържането им само разкрива политическите им говорители в България като “копейкаджии” - по прякора на актуален парламентарно представен “националист”, който бе изгонен позорно от Украйна, докато опитваше да трупа точки на гърба на бесарабските българи.

Че руските агенти в България работят срещу подобряване на отношенията ни със Северна Македония, вече се осмели да говори открито и премиерът Кирил Петков. Макар и все още да не ги е посочил на политическо ниво, а да се ограничи само до последните руски шпиони от ДАНС, хванати в края на миналата седмица.

Проблемът на Петков и преговорите му със Скопие обаче не са само “копейките” в правителството и президентството, а липсата на каквото и да е обяснение какъв всъщност е подходът му спрямо Северна Македония. И че отпадане на ветото не означава падане на всички български условия към македонците.

От месеци България се опитва да вкара в преговорната рамка на РСМ като хоризонтална политика във всяка глава спазването на човешките права. И е много близо до този успех. Бе получено и уверението, че РСМ ще промени конституцията си и българите ще бъдат записани в нея като държавотворен народ. Петков за разлика от Румен Радев обаче ясно осъзнава, че промяна в основния закон на страната е невъзможна в момента. Чисто математически управляващите плюс всички албански партии нямат достатъчно гласове за конституционна промяна.

Опозиционната ВМРО, която доведе отношенията между София и Скопие до смразяване при управлението на Никола Груевски, просто няма да даде нужните гласове. И съответно Петков предпочита да изчака с тази промяна, докато политически македонците са готови да го направят. Още повече че, преди да подпишат договора за присъединяване към ЕС, в РСМ ще трябва задължително да си променят конституцията. А едва след това България ще ратифицира договора за присъединяване, тоест ще има възможност за още едно вето.

За да се поправят щетите, нанесени от “копейките” както в София, така и в Скопие върху отношенията между двете държави, е нужно преди всичко изграждането на добър образ от двете страни на границата. Защото в момента за повечето македонци България е основният им враг, който иска да ги заличи от лицето на Земята. И засега не са ни обвинили само в намерение да проведем специална военна операция.

Това обаче е естествен резултат както от допускането на българското ВМРО да влияе на преговорите при управлението на Бойко Борисов, така и от изоставянето на македонците на сръбската пропаганда. В резултат на което в момента в РСМ свободно се разпространяват над 10 сръбски телевизионни канала и нито един български. А за да се заличи това лошо чувство, наистина е нужно България, макар и временно, да направи отстъпка и да покаже добра воля. Каквото очевидно иска да направи Кирил Петков. Стига да пребори “копейките” в Министерския съвет и в парламента и да убеди гражданите в България, че македонците всъщност не са нито джендъри, нито чернокожи норвежки хомосексуалисти (не че тези хора са лоши).