Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на отбраната Драгомир Заков
Министърът на отбраната Драгомир Заков

Гръцки военнослужещи преминават през България, но няма да разполагат зенитни ракетни комплекси у нас. Така министърът на отбраната Драгомир Заков опроверга по Би Ти Ви информация на гръцкия вестник "Катимерини", излязла по-рано през деня.

Същевременно вече е задействат процесът за предоставяне на каски и бронежилетки на Украйна. Те са предназначени за защита на цивилното население и са годни за употреба.

Страната ни не предоставя бойно оръжие, тъй като няма взето решение за това от Народното събрание, обясни министърът. Заков каза, че подобно решение не зависи от него, но като бивш дипломат той е на мнение, че когато една страна е жертва, тя не може да не бъде защитена.

В момента българското небе може да бъде охранявано с български самолети и български екипаж, но разчитаме и на нашите съюзници, обясни още Даков.

По думите му предвидените 80 млн. лева за ремонт на "Миг"-овете в бюджета за 2022 г. няма на кого да бъдат дадени. "Опитваме с Полша, но това не е дългосрочен вариант", каза Заков. Проблемът е в това, че те могат да бъдат ремонтирани в Украйна и Русия, но заради войната това няма как да се случи.

Първите американски изтребители F 16 се очаква да пристигнат у нас през първото тримесечие на 2025 г. До края на 2025 г. тук ще са и всички останали, за които България вече е платила цялата сума от 2 млрд. лева. Неустойка за забавянето едва ли ще има, тъй като то се дължи на форсмажорни обстоятелства.