Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков при подписването на меморандума с Gemcorp.
Кирил Петков при подписването на меморандума с Gemcorp.

С рубриката "Фактите от нас - едно наум от вас", "24 часа" обяснява на своите читатели важни теми или конфликтни ситуации, подреждайки хронологично различните мнения и действия.

Конфузът с Американската компания ІС3, която в консорциум с инвестиционния фонд Gemсorр, предложи 1 милиард долара инвестиции в енергетиката и подписа меморандум с българското правителство, е точно такъв важен казус, объркал българите кой казва истината. Властта, опозицията, медийните разследвания, чуждо посолство, бизнесмените с особена репутация или активираните лобисти?

Следват "Фактите от нас - едно наум от вас":

1 април, 2022 г., 17,43 часа, петък, министър-председателят Кирил Петков дава две ексклузивни интервюта последователно пред "24 часа" и bTV. Една от новините от тях е цитирана от всички медии по-късно: Gemcorp Capital, ще бъде проверявана от ДАНС. Причината за това е предишно участие на свързани с Русия лица в нея, а целта е да не се допуснат "съмнителни капитали у нас".

Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация по случая и подчерта, че това е причина за много внимателна проверка, защото досегашната е била "на база на сегашното състояние".

1 април, 2022 г. 22,21 часа, финансовото министерство разпространява важен детайл след изявлението на Кирил Петков, че ДАНС ще проверява впечатляващия инвеститор - все пак за първи път чуждестранна компания обещава 1 милиард долара.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Според ведомството на Асен Василев IP3 в консорциум с инвестиционния фонд Gemcorp, е заявила инвестиционен интерес към България на работна вечеря на 15 февруари тази година в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон.

Александър Николов
Александър Николов
На срещата присъстват министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес (търговско аташе в посолството на САЩ - б.р.) , както и представители на американския и българския енергиен бизнес, посочват от финансовото министерство.
Херо Мустафа
Херо Мустафа

В последствие на 11 март в България пристигна съоснователят и директор на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, искат среща с министър Николов и министър Василев, на която отново е заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

Тихомир Стойчев
Тихомир Стойчев
Мигел Хернандес
Мигел Хернандес

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписват меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика, се казва в изявлението.

Така Министерството на финансите деликатно отговаря на посолството на САЩ в България, което се разграничи публично от меморандума с Gemcorp.

15 февруари 2022 г. Вечерята по време на по посещението на българската делегация в САЩ.

11 март 2022 г. - по-малко от месец след нея, в България пристига съоснователят и директор на IP3, Майкъл Хюит. Според официалната информация на нашето министерство на финансите те искат среща с министър Николов и министър Василев, на която отново е заявен инвестиционният интерес на двете компании в България.

23 март 2022 г. В присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписва Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation, съобщават от енергийното министерство.

Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. Осигуряването на алтернативни, стабилни и достъпни газови доставки за страната, повишаването на регионалната енергийна сигурност и защита на критичната енергийна инфраструктура, развитието на проекти за използване на нисковъглеродни технологии за подкрепа на прехода към зелена енергия, проучванията за изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на "Марица Изток", както и развитието на устойчиви планове за използване и управление на ядреното гориво са сред стратегическите области на партньорство, предвидени в Меморандума. В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара, стана ясно по време на подписването на документа.

Въпреки риска, свързан с военните действия в Украйна, чуждите инвеститори оценяват високо действията на правителството в подкрепа на бизнеса, изтъкна министър Николов. Той изрази очакванията си тази оценка да се материализира в конкретни инвестиции за развитие на българската енергетика. Представителите на Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation изразиха убеждението си, че българското правителство върви в правилната посока в борбата срещу корупцията и създаването на благоприятен инвестиционен климат. По техните думи, благодарение на сътрудничеството помежду ни, нашата страна има уникален шанс да развие енергийната си инфраструктура в синхрон с най-добрите технологични решения за това.

Проектът за "Марица Изток" е включен в Плана за възстановяване, който чака одобрение.

От компанията обаче отрекоха с прессъобщение, че ще участват в проекти по Плана за възстановяване. Точно този План, който очакваме ЕК да подпише на 8 април и който беше връщан от Брюксел и допълван в София на няколко пъти. Все още не е напълно ясно какви точно ще са средствата за т.нар. Зелена сделка.

26 март 2022 г. В сайта bird.bg се появява статията "Правителството се похвали с 1 милиард долара инвестиция от фонд свързан с приближен на Путин". Ето я и нея:

В разгара на войната в Украйна, правителството на България подписа меморандум за сътрудничество с фонда „Джемкорп“ (Gemcorp) на руския олигарх Алберт Авдолян.

Алберт Авдолян
Алберт Авдолян
Той е за инвестиция от 1 милиард долара в чиста енергия. Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, който подписа сделката под патронажа на премиера Кирил Петков. Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей Чемезов, шефа на „Ростех“. Последният е считан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с когото е служил в КГБ в ГДР. От 2014 г. Чемезов e включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ.
Шефът на гиганта "Ростех" Сергей Чемезов
Шефът на гиганта "Ростех" Сергей Чемезов

На 23 март министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара в зелена енергия – съобщи той след церемонията. На разпространените снимки се вижда, че премиерът Кирил Петков наблюдава подписването на меморандума от министър Николов и Атанас Бостанджиев, който е изпълнителен директор на „Джемкорп“.

Инвестицията е свързана с проекта за завод за батерии за складиране на енергия, който правителството промотира усилено като алтернатива на въглищните ТЕЦ-ве в басейна на „Марица изток“. Това личи и от представянето на една от целите на Меморандума: „изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на „Марица Изток“. Проектът е включен и в Плана за възстановяване с европейско финансиране.

Информацията кой е собственик на „Джемкорп“ е публична и се открива в руската Wikipedia. Съосновател е руският бизнесмен Алберт Авдолян, приближен на Сергей Чемезов. Чемезов е колега на Путин от годините му в КГБ и един от най-доверените негови хора. Поради това той е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС.

FINCEN: Gemcorp пере пари с неясен произход

Налице са и други, непублични източници за участието на Авдолян във фонда Gemcorp, който има активи за 1,75 милиарда долара.

Преди да поеме Gemcorp, Атанас Бостанджиев е управител на VTB Capital – инвестиционното крило на банката, известна като „банката на Путин“. Именно покрай тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 г. в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови трансакции.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са „трансакции в юрисдикции с голям риск от пране на пари“, но финансовото разузнаване ги квалифицира също така като „руски политически свързани лица“ (Russian Politically-Exposed Persons), заради връзката им със санкционираната руска банка ВТБ.

„Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e сто процента (100%) собственост на Алберт Авдолян.

Владимир Путин
Владимир Путин
Авдолян е арменец по националност, роден в Русия. Адресът му е ап. 87, блок 64, ул. Арами, Ереван, Армения. Авдолян има паспрт с номер BA1333111“ – пише в конфиденциалния доклад на FINCEN, с който BIRD разполага.

В документа се припомня и общия бизнес на Авдолян със Сергей Адониев в телекомуникационния сектор с фирмата „Скартел“. Адониев, за когото има данни, че е бил осъждан в САЩ за контрабанда на дрога, стана известен като притежател на български паспорт за заслуги. Впоследствие паспортът му бе отнет. Децата на Адониев обаче запазиха българското си гражданство и фигурират в регистъра на Люксембург като притежатели на значителни активи с българските си паспорти.

Близки бизнес връзки с Чемезов

АТАНАС БОСТАНДЖИЕВ
АТАНАС БОСТАНДЖИЕВ
Друг приближен на Авдолян, както и на Адониев, е шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов. Известно е, че „Ростех“ има участие в бизнес проектите на Авдолян и Адониев още от времето на „Скартел“, но и в по-ново време в проекти за въгледобив в Далечния изток. Така например през 2020 г. 95% от Елгинското въглищно находище минават във владение на "А-проперти" на Авдолян, а 5% отиват в „Ростех“. Има данни, че сделката е финансирана от Газпромбанк.

Освен с бизнес, Чемезов и Авдолян се занимават съвместно с благотворителност в образователния център Точка на бъдещето в Иркутск.

"За Алберт Авдолян и за мен Иркуткс е наша малка родина“ – казва Чемезов при откриването на центъра през септември 2020 г. Той уточнява, че средствата идват основно от Авдолян, но е вложил и свои пари в начинанието.

Чемезов и Путин са близки още от времето, когато са служили в КГБ в Източна Германия. След като Путин идва на власт кариерата на Чемезов е във възход. Той оглавява външноикономическите връзки на президентската администрация на Русия, а от 2007 е шеф на военнопромишлената корпорация "Ростех“.

Още през 2014 г. Чемезов беше включен в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ и на Европейския съюз. От 3 март т.г., след руската агресия срещу Украйна, САЩ санкционираха и неговите роднини. На 15 март т.г. Испания арестува яхтата на Чемезов Valerie в Барселона, която се оценява на 140 милиона долара.

В България синът и бившата съпруга на Чемезов притежават апартаменти в комплекс "Естрея" в в курорта "Св. св. Константин и Елена", показа съвместно разследване на BIRD.BG и обявената за нежелана в Русия разследваща медия iStories. Засега няма данни, че България е предприела действия за запори на тези активи, въпреки санкциите на Европейския съюз.

27 март 2022 г. Асен Василев пред Нова тв заявява, че "Gemcorp дойдоха при нас с представители на американското посолство".

На репликата, че зад Gemcorp прозира руският олигарх Алберт Авдолян, вицепремиерът и финансов министър допълва, че е научил това през последните дни от медийни публикации. Василев обяви, че на подписването на меморандума е присъствал търговският аташе на посолството. 

Сергей Адониев
Сергей Адониев

30 март 2022 г. Авторитетният “Файненшъл таймс” в разследване също потвърждава тази информаците за Gemcorp и припомня, че Чемезов е близък приятел на руския президент Владимир Путин, с когото са делили един апартамент, докато са служили в съветските тайни служби - КГБ в Източна Германия.

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Пред британското издание Авдолян казва, че като инвеститор в Gemcorp не е имал контрол или влияние върху бизнеса и решенията на фонда.

„Познавам Сергей Чемезов не като политик, а като човек. Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит”, казва Авдолян. „Той (Чемезов) е роден в Иркутска област, където живеехме дълго време с родителите ми. Нашите семейства се познават". Така Авдолян обяснява познанството си със Сергей Чемезов.

От своя страна Сергей Адониев казва, че никога не е имал тесни бизнес връзки с Чемезов и определя връзката си с "Ростех“ като "кратка и незначителна“. Пред "Файненшъл таймс" Адониев потвърждава, че притежаваната от него и Авдолян компания е имала "сделки" с Чемезов и „Ростех“.

„Бяхме подложени на силен натиск от конкурентни руски магнати в бизнеса, много по-мощни и влиятелни от нас. Обърнахме се към Чемезов, защото смятахме, че включването на "Ростех" ще ни помогне да се справим с този натиск“, казва Адониев.

От Gemcorp твърдят, че Авдолян и Адониев никога не са имали влияние върху дейността на фонда.

Иначе Фондът Gemcorp Capital е инвестиционен фонд, фокусиран върху развиващите се пазари и е базиран в Лондон. Компанията има в историята си сделки с руски държавни компании. В бизнес историята и фигурира и неуспешен опит за посредничество при продажбата на руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V на африканската държава Гана, пише в статията "Файненшъл таймс".

Първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян.

Gemcorp Capital е основан през 2014 г. от няколко души, сред които и българинът Атанас Бостанджиев, Според "Файненшъл таймс" първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен публично. Именно „това илюстрира сложните и заплетени интереси на руски бизнесмени, които инвестират активите си в лондонското сити“, пише изданието.

Gemcorp Capital започва работа с 250 млн. долара, осигурени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ
ДРАГОМИР СТОЙНЕВ

Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, собственост на Авдолян и Адониев и свързана с "Ростех". "Ростех" пък е руски държавен военен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се използват и днес срещу Украйна.

Сергей Адониев беше и един от притежателите на т.нар "златни паспорти" в България. Той получи български паспорт през 2008 година, въпреки че още тогава не е отговарял на условията за него. Причината е, че има присъда в САЩ за пране на пари десетилетие по-рано. По-късно паспортът му беше отнет.

Документално участието на Авдолян в Gemcorp приключва през 2020 г., а той продължава да инвестира в проекти, свързани с природни ресурси в Русия заедно с "Ростех".

"Файненшъл таймс" припомня и още един любопитен детайл от биографията на Бостанджиев. Като директор на Gemcorp той говори на първата инвестиционна среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 г.

30 март 2022 г. ГЕРБ-СДС предлага създаване на Временна комисия за меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation. Това обявява председателят на парламентарната група Десислава Атанасова от парламентарната трибуна в началото на пленарното заседание.

ИВО ПРОКОПИЕВ
ИВО ПРОКОПИЕВ

"От името на нашата парламентарна група, ползвайки основанията в правилника, сме предложили временна комисия за меморандума за 1 млрд. долара", казва Атанасова.

Според нея този меморандум е предизвикал много въпроси, а все още Народното събрание няма яснота каква е целта му. "Предлагам да създадем временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства", каза Атанасова.

В пленарната зала Драгомир Стойнев от БСП отвръща на ГЕРБ, че не е нормално да се създава анкетна комисия за меморандум, който не натоварва нито една страна.

Цветан Василев
Цветан Василев

В крайна сметка предложението на ГЕРБ -СДС за включване в дневния ред на проекта на решение за създаване на комисията беше отхвърлено.

31 март 2022 г. Посолството на САЩ в София изпраща мейл до bTV и водещата Цветанка Ризовва го изчита в ефир. В него се казва:

Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение.

Търговският аташе на Посолството не е присъствал на подписването на въпросния меморандум, се казва още в съобщението на мисията, ръководена от Херо Мустафа. Въпреки че посланичката както се разбира от съобщението на българското министерство на финансите е била част от гостите на вечерята във Вашингтон.

31 март 2022 г. Българинът Атанас Бостанджиев най-сетне говори пред българска медия. До този момент телефонът му е изключен и обяснението е, че е в САЩ. Изпълнителният директор на Gemcorp, който подписа меморандум за 1 млрд. долара с държавата, твърди, че може да осигури доставки на LNG за България. Избира “Капитал”. Вероятно защото е икономически седмичник. Но и защото част от подозренията на опозицията са, че зад тази сделка може да стои отново издателят на “Капитал” и бизнесмен Иво Прокопиев, който усърдно работи по аналогични енергийни проекти. Но затова по-надолу.

Президентът Румен Радев
СНИМКА: Архив
Президентът Румен Радев СНИМКА: Архив

Но от интервюто на Бостанджиев час след пускането му в сайта е изваден въпросът за финансови отношения с банката на Цветан Василев с обяснения, че “достоверността на фактите не може да бъде потвърдена”.

През 2012 г. руската банка ВТБ, която той представлява, има синдикиран заем за банката на Василев, но това било “напълно нормална транзакция”. Пред “Капитал” той споделя, че се е срещал веднъж с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Бостанджиев, който от 10 години нямал никакви инвестиции, бизнес или сделки в България заради липса на “подходяща конюнктура”, обявява, че през миналия ноември имал срещи в София с президента Румен Радев, на която присъствали бившият посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3. Колко срещи са имали гостите с българския държавен глава не е ясно, но на тях според Бостанджиев е бил представен интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход, както и малки модулни ядрени реактори.

Богомил Манчев. Снимка Архив
Богомил Манчев. Снимка Архив

Според някои срещата била на 24 ноември миналата година и е отразена на страницата на държавния глава. Това обаче липсва в момента.

На 23 ноември е статията "Държавният глава: Международното научно сътрудничество допринася за устойчивото развитие и повишаване качеството на живот", а на 25 ноември са "Президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи: България очаква диалогът с Република Северна Македония да води до конкретни резултати" и "Държавният глава: Туризмът може да има голям принос в икономическата трансформация на страната".

Бившият дипломат Мосбахер е съпредседател на най-авторитетната международна инициатива на Румен Радев “Три морета”, която се проведе точно миналата есен в София.

“Войната в Украйна обаче изостри въпросите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници. Именно затова започнахме успоредни разговори, за да видим как може да осигурим LNG за България от САЩ, така че зависимостта от руския газ да се понижи. На базата на тези разговори направихме една служебна среща с българското правителство”, обяснява Бостанджиев.

LNG е съкращение на liqid natural gas или втечнен прирореден газ, който трябва да замести руския. Той се пренася с танкери и трябва да влезе в България през интерконектора с Гърция, който трябва да е готов това лято.

Бостанджиев казва в интервюто, че преди дни се запознал с Асен Василев, а с Кирил Петков се е видял на 23 март на подписването на меморандума.

Пред "Капитал" Бостанджиев потвърждава, че в Gemcorp няма руски капитали от две години - както във фондовете, така и в активите. През 2014 г., когато фондът започва дейността си, един от инвеститорите беше руски. Но през 2020 г. изкупили неговия дял. Сега Имало т.нар. институционални инвеститори - едни от най-големите световни пенсионни фондове, суверенен фонд, също така частен капитал на Бостанджиев. По неговите думи управлява над 1 млрд. долара преки инвестиции на фонда и отделно още около 1 млрд. долара с други фондове.

Той нарича “подвеждаща” информацията на bird.bg, че от 2017 г. Американското финансово разузнаваме слага на радара Gemcorp заради съмнения за пране на пари. Бостанджиев само предполагал, че в случая става дума не за разследване, а за т.нар. доклади с червени флагове, които всяка една регулирана финансова институция може да издаде, и такива се правят с хиляди всеки ден.

А причината вероятно е, че съм бил квалифициран като PEP (Politically exposed person) заради това, че съм работил в руската VTB, допуска финансистът.

Основният проблем, който започва да се изтъква е с батериите за ток и т. нар. завод за ток на мястото на "Марица Изток". Батериите са за съхранение на ток от т.нар. възобновяеми източници - слънце, вятър и други. Те могат да съхраняват произвежданата енегрия, която да се използва, когато няма производство.

За завода за ток и батерите говори Асен Василев пред депутатите още на 19 февруари:

След разговори в САЩ и в Европа има голям интерес от няколко компании за изграждане на завод за батерии в страната. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във времето за парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на народния представител от ГЕРБ Красимир Вълчев относно ангажименти, които българското правителство ще поеме с Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ) по отношение на бъдещето на комплекса "Марица Изток".

Литиево-йонните батерии имат живот от 7500 цикъла на зареждане. Батериите тип цинк-въздух са с 9000 цикъла на зареждане, а има батерии на база желязо и електролит, които са с живот 25 000 цикъла. Говорим за минимум 10-15 години употреба. Батериите идват на цени, значително по-ниски отпреди две-три години. Ние обаче заявихме много ясно, че идеята не е да се купят батерии, а да имаме заводи за батерии и да заменим един местен ресурс с друг местен ресурс, а не с внос, каза финансовият министър.

Батериите ще са в подстанциите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Работниците от централите ще бъдат назначени на работа в заводите за батерии след обучения и със справедливи възнаграждения, каза още министърът.

Основни акценти в НПВУ са увеличаване на възможността за съхранение на енергия и разширение на базовите мощности, каквито са геотермалните централи, заяви вицепремиерът.

България е поела вече ангажимент за намаление с 40 процента на въглеродния отпечатък на комплекса "ТЕЦ Марица изток" и затваряне на централите, които не отговорят на екостандартите. Няма друг ангажимент за затваряне на мощности, защото зимният пик за ползване на енергийни мощности у нас е с 2000-2500 мегавата по-висок от летния, добави Асен Василев.

Проучени са възможностите за разширение на ПАВЕЦ "Чаира", но това няма да стане с пари от Националния план за възстановяване и устойчивост, каза още Василев.

Според енергийния експерт Богомил Манчев на всеки 5 години тези батерии трябва да се заменят с нови. Почти всички асоцииации в енергийния сектор нарекоха плановете нелепи.

Николай Василев СНИМКА: "24 часа"
Николай Василев СНИМКА: "24 часа"

На 26 ноември 2021 г. От вестник “Капитал” се вижда интересът на бизнесмена и негов собственик Иво Прокопиев в аналогичен проект за инсталации за съхранение на енергия. Обяснява го изпълнителният директор на EURA energy Йенс Расмусен.

Датската компания за развитие на енергийни мощности Eurowind Energy и българската инвестиционна група "Реналфа", която е собственост на Прокопиев създват на EURA Energy - съвместна компания, фокусирана върху българския пазар на възобновяема енергия. EURA Energy вече разполага с портфолио от вятърни, соларни и PtX (Power-to-X; технология за производство на водород от възобновяема електроенергия) проекти в стадий на развитие с обща номинална мощност от над 1 GW.

На 18 февруари 2022 г. "Капитал" пише за новия План за възстановяване , в който ще има средства за “батерии, влакове и ново начало”.

Очевидно батериите за ток възпаляват враговете на Прокопиев. В "Труд" се появява разследване, че по линия на Плана за възстановяване се предвиждат 1 милиард лева за завод за батерии за съхранение на ток и “Прокопиев посяга към стотиците милиони от ЕС”. До тук няма видима връзка между този 1 милиард лева по плана за възстановяване и онези 1 милиард долара, записани в меморандума с Бостанджиев.

31 март 2022 г. Когато някой идва с предложение за 1 млрд. долара инвестиция трябва да считаме, че е читав. Това е една достойна инвестиция. Това заяви бившият министър на икономиката и на транспорта Николай Василев в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Той бе в едно правителство с Милен Велчев.

Милен Велчев Снимка: Архив
Милен Велчев Снимка: Архив

Той призова да не бързаме да клепаме веднага един български гражданин, който е основател на компанията. „Ако имаше национален отбор от инвестиционни банкери в него щяха да влязат хора като Милен Велчев, Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева“, подчерта Василев.

„Тази компания няма никакво намерение да строи завод за батерии, да печели обществени поръчки или да се възползва от Плана за възстановяване. Единственото вярно е, че има намерение да инвестира 1 млрд. долара у нас.

Ако продължим с атаките има опасност те да се оттеглят от страната ни. Няма нито една копейка в техните акции. Имало е руски акционери, които са излезли преди две години. За момента опасенията не се оправдават“, обясни той.

1 април 2022 г. Премиерът Петков обявява проверката на ДАНС. Последва и съобщението на Министерството на финансите.

2 април 2022 г. От кабинета на Кирил Петков потвърдиха, че дружеството е готово да представи на ДАНС всички необходимите документи, а до момента данни за открити руски парични потоци няма.

„Ако в резултат на допълнителната проверка, която е възложена от премиера, такива бъдат установени, това правителство ще е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция. Но към този етап няма риск, защото няма подписани обвързващи ангажименти да приемем тази инвестиция, има само начален етап на преговори”, заяви Лена Бориславова.