Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив
Ген. Атанас Атанасов. Снимка: Архив

България ще даде военно-техническа помощ на Украйна - това предложение на "Демократична България" ще бъде гласувано идната седмица. Сигурен съм, че има мнозинство да се даде мандат на кабинета да предостави помощ според нашите способности, дори и символична, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред Би Ти Ви. Проекторешението за това е внесено в петък.

ГЕРБ и ДПС са готови да дадат подкрепа, каза в "Тази неделя" той. И призова колегите си да не се делят на парламентарни групи.

Похвално е това, което започна в ДАНС. Крайно време е да се направи прочистване. В сужбите ни има хора, които работят за руснаците, те трябва да бъдат разкрити и наказани, коментира шефът на вътрешната комисия.

Нашите разузнавателни служби бяха неадекватни в началото на войната. Те дойдоха и казаха в парламента, че война няма да има. Има сериозни дефицити в източниците на информация за нашите служби. Този проблем е генериран по времето на Борисов, тогава беше важно службите да бъдат приспани, за да не разкриват корупционните схеми. Надявам се новите ръководители да го променят, коментира Атанасов.Той подчерта, че новите шефове са съвсем отскоро.

Със сигурност знам, че това е резултат на вътрешна разработка на ДАНС, на нейната вътрешна сигурност. Той недоумява защо прокуратурата не повдига обвинения, след като шпионажът е тежко престъпление.

Трябваше веднага да има арести, смята шефът на вътрешната комисия в Народното събрание.

Борисов и ГЕРБ трябва да направят приживе скъп паметник на главния прокурор Иван Гешев, той постоянно ги пази, твърди Атанасов.

Миналата седмица след акция на специализираната прокуратура в ДАНС стана ясно, че двама агенти от службата за национална сигурност са били шпиони в полза на Русия. Единият е началник на отдел, другият - на сектор в ДАНС. Ден по-късно те бяха отстранени от агенцията, но не бяха задържани, нито обвинени.

Уличен в шпионаж е бил и служител на военното министерство, както и първият секретар на руското посолство у нас. Той ще бъде обявен за персона нон грата от външното ни министерство.

Трябва да се мисли рационално. ДБ сме категорични, че трябва да работим Македония и Албания да станат час по-скоро членове на ЕС, но не може да не отчитаме, че темата е важна и емоционална за българския народ. Цял живот съм слушал вкъщи, че дядо ми е останал сирак "заради пуста Македония". Но България има стратегически интерес да бъде заобиколена от приятели, подчерта Атанасов.