Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Найденов 
СНИМКА: Пламен КОДРОВ
Павел Найденов СНИМКА: Пламен КОДРОВ

"Бог да го прости, г-н Найденов. Голям човек беше, съвсем скоро ще положим урната му или в Боянските гробища или в Долни Богров, където са положени костите на баща му. Поклонението вече мина и на него присъства цялата му рода - внуци, Дарина Павлова и другите. Те не искаха да се разбира, че е починал на 24 февруари. После го кремирахме".

Това каза пред "24 часа" най-близкият в последните часове на Павел Найденов - бившият зам.-председател на "Мултигруп" - Георги Петков.

До смъртта на Павел Найденов се е стигнало след инсулт, който той получил в началото на годината. "После се зарази със коронавирус и го вкарахме в хоспис, за да го наглеждат. Накрая обаче се случи най-лошото. До последно му даваха кислород, но почина", обясни Петков.

Последната медийна изява на Павел Найденов датира от началото на 2022 година. През януари той даде интервю за в-к "България Днес", в което заяви, че синът му Илия е бил убит през март 2003 година от конкуренти.

"Илия започна кариерата си с моите уроци, със същия ред, със същите изисквания и принципи. Например, че не се пипат чужди пари, държавни пари. Все беше около мен още от малък. После също взе заедно сме действали. Затова, дори и когато става първият български милиардер, Илия Павлов не се главозамайваше. Парите не го промениха изобщо", твърдеше бай Павел.

Бащата на Илия Павлов - Павел Найденов, е работил в различни български посолства преди 1989 г. като готвач. В края на 80-те години започва кръчмарски бизнес. Работил е и в сферата на общественото хранене.

През 2010 година Найденов преживя още една семейна трагедия – в Щатите бяха убити дъщеря му Славка и внукът му Пол, който е кръстен на него.

"Бившият на дъщеря ми Славка е замесен в убийството й! Сигурен съм в това, но не ме извикаха да дам показания в Щатите, иначе това щях да кажа", сподели ни последно бащата на покойния Илия Павлов. Всяка година на 1 февруари той палеше свещ за кончината на дъщерята си Славка и детето й Пол Уилсън, като през целия ден не хапваше нищо. "С поста сякаш се доближавам до душата на детето си", сподели приживе Найденов. Той бе категоричен, че ако не е бил убит неговия син Илия Павлов, той е щял да стигне бившият министър-председател Бойко Борисов.
"Много хора го твърдяха, защото двамата имаха общи черти в характера. Аз не одобрявах неговото бързо израстване, защото още не беше готов за сериозни стъпки. Но Бойко се справя блестящо, до сега не е имало такъв човек като него. Той е бодигардът на държавата. Помня, че преди години когато царя дойде у нас и Бойко му стана охрана, си говорихме много. Той тогава каза: "Аз като се подписвам в договора живота си давам за човека, който пазя. Не е шега работа това". Но и той си плаща цената на успеха с липса на личен живот", сподели Найденов.

Относно раздаването на "червени куфарчета", Павел Найденов твърдеше: "До колкото знам Илия Павлов е раздавал пари на много хора, но ги бе взел от банките. И понеже голям процент от хората похарчиха парите и нямаше как да му ги върнат, той ги взе от банката като посредник, та може от там на него да са му дошли проблемите. А той от чисто патриотична гледна точка е искал да се развива бизнес, но това така и не стана. Но се убиват не хора, които дължат пари, а тези дето са дали. Така стана и с него", сподели Павел Найденов. До последно той смяташе, че не покойният Любен Гоцев е шеф на мафията, както се твърди. "Не, не е така. Той общуваше с тези момчета, на които ние преподавахме в "Олимпийски надежди". Голяма част от тях много му вярваха, но той човекът си гледа старините. И така си изкара до последно. Но се забавляваше със слуховете по негов адрес", казваше Найденов.

За своята 84-годишна възраст бизнесменът каза, че никога през целия си живот не е правил лошо на хората. "Все децата и внуците ми бяха в главата. Харесвах си и двете снахички. Дарина се появи след Антоанета Чергиланова, първата му жена. Да кажа за нея - той Илия нямаше жена, тогава беше офицер, а баща й беше генерал. Антоанета беше тенисистка и синът ми я хареса, четири години по-голяма от него е. Но той се повлия много от това, че баща й е известен, искаше бързо да се издигне в системата. Говориха му близките: "Баща ти е по-генерал от нейния", ама той не слуша. И се ожениха. Появи се Венци. Не се разбираха много и се разделиха. После ние с Венчето, жена ми много му говорехме и той пак се ожени за Антоанета. Два пъти. Но не вървяха нещата. И случайно се видял с Дарина, нейна приятелка ходела с негов приятел. Влюбиха се. Той беше на 25 г. Ожениха се. Това, което ми харесва в Дарина е, че тя нито веднъж не раздели децата, винаги им е била обединител и много добре ги възпита - сами да си изкарват парите и да са способни. И сега мога да се похваля с добри внуци, а вече и с правнуци", сподели в едно от последните си интервюта Павел Найденов.